Különös háromszög

2012. március 23.

Érzelmi, intellektuális, szexuális háromszög a múlt századelő éveiből. A főhősök nem akárkik: Sigmund Freud, Carl Gustav Jung és izgalmas életutat bejárt közös ismerősük, Sabina Spielrein. Ahogy a figurák megtestesítői sem: fraulein Spielreint Keira Knightley, Freudot Viggo Mortensen, Jungot pedig Michael Fassbender játssza.

A kosztümös, mesés látványvilágú filmben kivonatosan megismerjük a pszichoanalízis atyjainak intenzív és nehéz kapcsolatát. Néhány rövidke párbeszédből megért(het)jük, miben állt a szakmai vitájuk, és néhány még rövidebb jelenetben látjuk hétköznapi gyarlóságaikat is. És közben megismerjük a kettejük között tipródó Spielrein kisasszonyt. Sabina Spielreint heves hisztéria gyötri, ezért idegszanatóriumba kerül, és Jung páciense, majd szeretője lesz. Később Bécsben Freud tanítványa, még később pedig a világ egyik első női pszichoanalítikusa. A történet alapötlete, hogy épp neki köszönhetően kristályosodik ki a két tudós felfogásának különbözősége.

Mindez, ha talán nem is olyan teátrálisan és tisztán, ahogy a hollywoodi produkcióban, valóban megtörtént az ezerkilencszázas évek legelején. Cronenberg a filmfeldolgozásban elvileg a lélek legrejtettebb zugaiba kukkant be. Megtudjuk, miért szereti Sabina Spielrein az ágyban úgy, ahogy szereti; vagy hogy miként beszél Freud a zsidókról zárt ajtó mögött. A baj csak az, hogy mindenből csupán morzsákat kapunk. A beszélgetések amilyen tömények, olyan rövidek, és a kevesebb vélhetően többet árulna el Jung vívódásaiból is. A legjobb rész? Amikor a nagyszerű mellékszereplő, a zabolátlan Vincent Cassel kioktatja Jung doktort arról, hogy bizony elfojtani magunkban nem jó semmit…

Forgalmazó: Budapest Film
Március 15-től a mozikban