Interjú Florence Deladrière-rel, a Marie Claire International divatszerkesztőjével
Majd negyven ország divatoldalaiért felelős, vérében van a stílus és a divat, korábban, szabadúszóként számos magazin, reklámkampány és divattervező tanácsadójaként dolgozott. Ezúttal a Gombold újra! egyik zsűritagja lesz március 31-én.

Miért fogadtad el a szervezők felkérését?
A Marie Claire példaértékű magazin a magyar divatpiacon, és persze nagyon fontos kiadványnak számít a Marie Claire-családon belül is. Ezért tartottuk fontosnak azt is, hogy a magyar divatot támogassuk. Nagyon örültem a felkérésnek, megtisztelő.

Létezik hasonló kezdeményezés Franciaországban? Amely, csakúgy, mint a Gombold újra!, a nemzeti, tradicionális viselet megújítását és újrafelfedezését segíti?
Számos helyi kezdeményezés létezik nálunk is, amelyeket elsősorban folklórfesztiválok vagy vidéki vásárok keretein belül rendeznek meg – sajnos nincs számottevő országos visszhangjuk. Vannak persze kivételek: Brittany megye számos szálon keresztül szorosan kötődik még ma is a tradíciókhoz. Bigoudène elnevezésű, jellegzetes népviseletük például még ma is élénken él a franciák emlékezetében.

Visszatérve a versenyre: milyen szempontokat tartasz szem előtt az értékelés során?
Egyszerű: a kreativitást, a minőséget és a hordhatóságot fogom értékelni, és persze azt is, mennyire felel meg az aktuális trendeknek egy-egy darab.

Mit vársz a magyar versenyzőktől?
Mivel alig tudok valamit a magyar népviselet hagyományairól, kíváncsian várom, hogyan ötvözik majd a modern formákkal. Remélem, megtalálják a megfelelő egyensúlyt, és számos kellemes meglepetés ér.

Hallottál már magyar tervezőkről? Ismersz esetleg egyet-kettőt?
Nem nagyon került a látóterembe egy magyar tervező sem, sem Franciaországban, sem az Egyesült Államokban. Igen nagy a verseny a divatpiacon. De tiszta szívből remélem, hogy hamarosan találkozom néhányukkal a párizsi divathetek kifutóin.

Jártál már valaha Magyarországon vagy Budapesten?
Sajnos még soha, és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy megismerhetem ezt a fantasztikus kultúrát.

Francia szemmel nézve Magyarország egzotikus országnak számít?
Magyarország Európa része, úgyhogy közel érzem magamhoz. „Francia szemmel” nézve igazán romantikusnak tartom a magyar történelmet és kultúrát. Ott van például az építészet. A cigányzenével kevert magyar népzene pedig számomra igazán megható, könnyeket csal a szemembe, akárhányszor hallom.

Még mindig létezik „A Francia Nő” archetípusa? Hogyan jellemeznéd a mai francia nők öltözködési stílusát?
Igen, igen, „A Francia Nő” még mindig példaértékűnek számít, különösen a párizsi. Hogy milyen a mai modern francia nő? A ruhatárának alapja a kis fekete, a férfias nadrág, a férfiing és a ballonkabát, mindezt nemes egyszerűséggel és balerinacipővel vagy Converse-szel hordja. És ez még mindig inspirálja a nőket, szerte a világon!