Újra Budapest100

2012. április 13.

Máskor „láthatatlan” zenetermekbe, pincelabirintusokba, műtermekbe juthatunk be a hétvégén. Nézelődhetünk a Külügyminisztériumban, felmehetünk az egykori hajózási székház lépcsőin, megismerhetjük a Párisi Udvar palotáját, a Katona József Színház rejtett zugait. Különleges programokkal is várják vendégeiket az idén százéves házak április 14-én és 15-én.

A százéves házak hétvégéjét másodszor rendezi meg az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ. Összesen hatvan fővárosi épület – közintézmény, színház, lakóház – nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A programok között lesz rajzolás és műholdas laboratórium-bemutató, pince- és padlástúra, koncert, tablófotózás és piknik.

A Budapest100 tavaly indult, akkor a 160 százéves házból 25-öt sikerült rávenni a közös ünneplésre. A százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók fogtak össze. Idén, a kutatások szerint 210 épület érte meg a kerek évfordulót, ezekből 60 vesz részt a kétnapos ünnepen. A szervezésben 86 önkéntes segített, zömmel építészhallgatók, művészettörténészek, szociológusok.

Nem kizárólag a jó karban lévő épületekbe vagy a műemlékekbe látogathatunk el, a program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. A Budapest100 közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, összetartó lakóközösségek születését ösztönzi.

A programról bővebben: www.budapest100.hu – ugyanitt térkép is segíti a tájékozódást.