Szemkápráztató csipkecsodák

2012. április 19.

Fesztivált és kiállítást rendeznek a védett magyar iparművészeti remek, a halasi csipke 110. születésnapjára. Halasi csipkét őriznek a japán császári palotában és a londoni Buckinghamben is. A rendezvényeken technikákat, hagyományos és modern alkotásokat, rajzokat, selyemszálakat ismerhetünk meg.


Idén ünnepeljük a Magyar Szellemi Kulturális Örökség részeként számon tartott halasi csipke megszületésének 110. évfordulóját. A világon egyedülálló, védett magyar iparművészeti remek készítői a hagyományok ápolása mellett évről évre új motívumokkal is előrukkolnak, dizájnerek pedig ezüsttel, ékszerekkel is társítják a finom alkotásokat. Szeretnék, ha a csipkét nem múzeumi tárgynak, hanem a ma emberének is elérhető értéknek éreznénk. Ezért mindenkit szeretettel várnak rendezvényeikre is.

A fő esemény a kiskunhalasi Csipkeházban április 20. és május 6. közötti csipkefesztivál és kiállítás. A fesztivál Játék a leheletfinom cérnával szekciójában magyar és külföldi műhelyek mutatkoznak be, megismerhetjük a csipkék sokszínű világát, technikákat, hagyományos és modern alkotásokat, rajzokat, selyemszálakat, világkiállításon díjnyertes darabjait, szemkápráztató csipkecsodákat. Láthatók 100-110 éves, egyszínű és színes ritkaságok is. Az évfordulón kiállítást tartanak a szentendrei skanzenben, a budapesti Nemzetközi Kerámia Stúdióban, Stuttgartban, Passauban is.

Ma a halasi csipkét tíz csipkevarró az eredeti rajzok és motívumok felhasználásával, természetes alapanyagú, leheletfinom cérnával, kézimunkával, a tradicionális 60 féle öltésminta variálásával készíti. Minden csipke egyedi darab, amelyen mindig csak ketten dolgoznak: a kontúrozó és a varró. Van olyan csipke, ami 4-5 munkaóra alatt születik meg, de a nagy terítőkhöz 4500-5000 óra is szükséges. Az ezüstékszer és dísztárgy kollekció a Külügyminisztérium protokoll ajándéklistáján is szerepel. Kapott már halasi csipkét a japán császárné, és II. Erzsébet királynő is.

A látogatóknak, illetve a szervezett csoportoknak kínált programokról a www.halasicsipke.hu oldalon olvashatunk. A csipkecsodák nagy részét természetesen meg is vásárolhatjuk.