Nansledan: fenntartható várostervezés királyi módra

2024. június 26.
A cornwalli kisvárost III. Károly húsz évvel ezelőtti látomása ihlette, a brit király maga is gyakori látogatója volt a fejlődő településnek. Trónra lépése után a projekt befejezésének felelőssége fiára, Vilmos hercegre szállt át. A társadalmi és környezeti fenntarthatóság jegyében épült Nansledan egyfajta várostervezési kísérlet, amelynek eredményére még várni kell. A magyar Marie Claire kérdéseire a hercegség válaszolt.

Az Egyesült Királyság uralkodója, III. Károly régóta elkötelezett híve a környezetvédelemnek és a fenntarthatóságnak, ugyanakkor rajong az úgynevezett új urbanizmus, vagyis a többfunkciós, emberi léptékű, gyalogszerrel is könnyen bejárható városépítészeti stílusért is. E két szenvedélyét több urbanisztikai projektben is egyesítette – 2022-es megkoronázása előtt, még Cornwall hercegeként –, amelyek ökológiai és szociális problémákra (mint például az Angliát is sújtó lakhatási krízis és hajléktalanság) is igyekeznek fenntartható megoldást nyújtani. Az első ilyen „kísérleti” városbővítés az Anglia déli partvidékén, Dorsetben fekvő Poundbury volt, amelynek sikere azután életre hívott egy újabb területfejlesztési projektet a Cornwallban található tengerparti Newquay külvárosában, amely a Nansledan (korni nyelven hosszú völgy) nevet kapta. Nansledan az uralkodó tulajdonában lévő cornwalli hercegség földjén fekszik. A semmiből előbújó kisváros 2004-ben megálmodott terveit 2012-ben hagyta jóvá a helyi önkormányzat, az építési munkálatok pedig 2014-ben kezdődtek, azóta hétszázötven otthon épült meg – az elkövetkező húsz év során ez négyezerre fog nőni.

Nansledan egy idilli, esztétikus kisváros, ahol a makulátlan utcákat szegélyező takaros viktoriánus házak – egyfajta szigorú dizájnkódexet követve – pasztellszínekben pompáznak: a halvány rózsaszín, babakék, mentazöld épületek egy doboz ízlésesen elrendezett macaronra emlékeztetnek, vagy ahogy az egyik interjúban egy helyi lakos megjegyezte, „mintha egy tál Häagen-Dazs fagylaltba sétálna az ember”. Bár III. Károlyt a projektjei kapcsán többször azzal vádolták, hogy vissza akarja forgatni az időt egy idealizált, elképzelt aranykorba, és hogy az általa preferált, hagyományosnak tűnő építészeti stílus valójában mesterkélt (Poundburyt több kritikus is feudális Disneylandnek nevezte), a nagyrészt piaci ár alatti, megfizethető lakások számos család számára nyújthatnak megoldást – a hosszú várólisták mindenesetre ezt sugallják.

A városrész fejlesztésének filozófiája azon a gondolaton alapul, hogy számos modern épített környezet hozzájárul a széttagoltsághoz és az elszigeteltséghez, mivel nem az embereket helyezte a tervezési folyamat középpontjába. Nansledan annyiban különbözik a többi településtől, hogy a helyi lakosokkal együttműködve alakult ki, hogy megfeleljen az ott vagy a szomszédságában élők igényeinek. A lakóövezetek harminc százaléka megfizethető otthon, ezek fele-fele arányban bérlakások, amelyeket a szabadpiaci bérleti díjnál alacsonyabb áron adnak bérbe, és magántulajdonú lakások, amelyeket a piaci értékhez képest kedvezményes áron kínálnak. A városrészben keverednek a legkülönfélébb ingatlantípusok és bérleti formák (a nagyobb családi házaktól a garzonokig, a megfizethető bérlakásoktól a társbérleteken át a hajléktalanok számára kialakított lakásokig) és a különböző felhasználási módok (otthonok, iskolák, üzletek, irodák, szabadidős és játszóterek) – mind járótávolságra egymástól, ami elviekben segít növelni a társadalmi kohéziót. A házak rövid távú kiadása nem megengedett, hogy ezzel is elejét vegyék az Airbnb túlzott elterjedésének, amely rengeteg angliai városban elviselhetetlen mértékben felverte az ingatlanárakat.

Vilmos víziója

Apja 2022-es trónra lépésével a nansledani projekt is Vilmosra szállt. A trónörökös nemrégiben látogatta meg Nansledant – ez volt az első hivatalos útja ide, mióta Cornwall hercege lett. Vilmos herceg égetően fontosnak tartja a hajléktalanság problémájának kezelését, ezért az idei év elején egy új projektet jelentett be, amelyet a St Petrocs nevű cornwalli jótékonysági szervezettel közösen valósít meg: huszonnégy otthont építenek Nansledanban, hogy átmeneti szállást biztosítsanak a hajléktalansággal küzdő helyi lakosoknak. Az építkezés a tervek szerint 2024 szeptemberében kezdődik, és az első lakások 2025 őszén készülnek el. Az első fázisban olyan magas színvonalú átmeneti szállások létrehozására összpontosítanak, amelyek otthonos érzést keltenek, és egyértelmű utat biztosítanak az állandó lakhatáshoz. A St Petrocs célja továbbá képzési és foglalkoztatási lehetőségeket is biztosítani a fedél nélkülieknek.

A nansledani Zöld Infrastruktúra Stratégiától a természetes élőhelyek közel ötvenszázalékos növekedését várják. A Trewolek rét (korni nyelven Pras Trewolek) egy hetvenöt hektárnyi mezőgazdasági terület Nansledan keleti szélén, ahol közel négy kilométer hosszú ösvényhálózat, kilátóteraszok, madármegfigyelő hely és ötvenhektárnyi vadvirágos rét várja a látogatókat. Az éves madár- és élőhelyfelmérések szerint az elmúlt években jelentősen nőtt is a lepke- és madárfajok száma. Az urbánus környezetben fészkelő madarak dolgát a városka épületein előregyártott fészekládák – több mint ötszáz darab – könnyítik. A falakban speciális, lyukacsos méhtéglák is vannak a beporzó rovarok ösztönzésére, a faültetési kedvet pedig a lakosoknak ingyenesen felajánlott fákkal (például 2022-ben a királynő platinajubileumi ünnepségének részeként) fokozzák.

Nansledanban korábban a főutcák jellegének megőrzése érdekében kerülték a napelemek háztetőkre való kihelyezését, és csupán garázsokra vagy az udvarokban lehetett felszerelni őket, de ez a szabályozás enyhülni látszik, mivel a település legújabb részeit és kereskedelmi területeit a gázinfrastruktúrától függetlenül tervezik, így föld- és léghőszivattyúkra, illetve tetőre szerelt napelemekre fognak támaszkodni. A házak tervezésénél egyébként fontos szempont volt a hőhatékonyság (így kevesebb energiát igényel a fűtés), és az építőanyagok helyi beszállítóktól és a lehető legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású forrásokból származnak.

Fotó: Hugh Hastings – Kensigton Palace

A teljes cikket elolvashatod a Marie Claire 2024/4-es lapszámában!


Kapcsolódó