A parlament előtt a családon belüli erőszak ügye

2012. szeptember 06.

A szeptember 10-i, hétfői parlamenti ülésnap utolsó napirendi pontja lesz a családon belüli erőszak büntethetőségének ügye. A tavasszal indított népi kezdeményezés célja, hogy a családon belüli erőszak ténylegesen büntethetővé váljon Magyarországon.

A sikeres aláírásgyűjtés eredményeként 2012. szeptember 10-én tárgyalja a parlament a családon belüli erőszak büntethetőségének ügyét. Mivel ez az utolsó napirendi pont, elképzelhető, hogy a késő esti órákban, vagy kedd hajnalban kerül majd rá sor. A közvetítés élőben is megtekinthető a www.parlament.hu oldalon.

Idén március 1. és május 1. között Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnöke kezdeményezésére 103 159 aláírás gyűlt össze a családon belüli erőszak megfékezéséért. Ötvenezer érvényes aláírásra volt szükség ahhoz, hogy a parlament napirendre tűzze a családon belüli erőszak, mint önálló büntetőjogi tényállás szabályozásának megvitatását, ennek több mint a duplája gyűlt végül össze. Az aláírásgyűjtést az Avon is támogatta.

A kezdeményezés célja, hogy a családon belül elkövetett erőszak önálló törvényi tényállás legyen, így a büntetőeljárás hivatalból és nem magánindítvány kapcsán indulna. Jelenleg ugyanis nincs ilyen kategóriájú bűncselekménytípus, pedig egy új szabályozás a szakemberek szerint csökkenthetné a bántalmazások, gyilkosságok számát.

Kapcsolódó bejegyzések:

Gyűlnek az aláírások a bántalmazott nők érdekében