Rekviem Auschwitzért – Emlékezés zenével, filmekkel, képekkel

2012. október 28.

A túlélők azért beszélnek róla, mert azt akarják, hogy ez a szörnyűség ne történhessen meg még egyszer, a fiatalok pedig azért, hogy emlékezzünk. Mert fájóan keveset tudunk a roma holokausztról. Ezért született meg a Rekviem Auschwitzért.

Nagyszabású európai rendezvénysorozat állít emléket a náci üldözés áldozatainak, és szeretné felhívni a figyelmet egy elfelejtett népirtásra, félmillió roma elpusztítására. A programsorozat névadója a holland, szintó zenész, Roger „Moreno” Rathgeb által komponált Auschwitz-rekviem. A művet november 6-án a Frankfurti Roma és Szintó Filharmonikusok előadásában meghallgathatjuk a Művészetek Palotájában.

A Roma Holokauszt az iskolai tananyagban pár sor csupán, mégis a huszadik századi európai történelem egyik legsötétebb epizódja, amelyről a mai napig nagyon keveset tudunk. A rendezvénysorozat hazai szervezője, a Romédia Alapítvány húsz éve kutatja a roma holokauszt, a Pharrajimos történetét, a túlélők emlékezéseiből könyvek és filmek is készültek már.

A Rekviem Auschwitzért kulturális eseménysorozat bevezető rendezvénye egy dokumentumfilm-fesztivál az Uránia Filmszínházban. „Itt olyan filmeken keresztül közelítünk a népirtás értelmezéséhez, melyek különböző történelmi időszakokban, különböző térségekben történtek meg” – meséli Bársony Katalin dokumentumfilmes, a Romédia Alapítvány vezetője. A nyitófilm az európai romák helyzetét bemutató People Uncounted című alkotás, de a vetítésre kerülő filmek a kambodzsai, ruandai, guatemalai népirtásokkal is foglalkoznak. Láthatjuk emellett a Jaffa – a narancs körbejár című filmet, mely az izraeli- palesztin konfliktust egy sajátos megközelítésben, a jaffai narancstermelők szemszögéből mutatja be, a Hasadás pedig egy katolikus pap története, aki ráeszmél, hogy a zsidó szülei örökbe adták őt a háború idején, hogy megmentsék az életét. A nyugdíjas korhoz közeledve a pap elutazik Izraelbe, hogy megismerje múltját. A film az ő utazását kíséri végig.

Az október 28-ig tartó fesztiválon a filmvetítések után beszélgetéseket tartanak holokauszt túlélőkkel és olyan meghívott vendégekkel, mint Závada Pál, Gerhardt Baumgartner, Síklaki István és Erős Ferenc. A rendezvény ingyenes.

„Azért is van szükség a Rekviemre –, mondja Bársony Katalin –, hogy lássuk azt, Magyarországon milyen történelmi folyamatok vezettek el a mai valósághoz, hogy megismerjük a történelem azon szeleteit, melyek kevéssé ismertek és kevésbé kutatottak, és hogy tanuljunk a múlt a hibáiból.”

A rendezvénysorozat része egy kiállítás is – a német expresszionizmus kiemelkedő alkotója, Otto Pankok és az Ausztriában élő Ceija Stojka művei november 15. és 23. között láthatók a budapesti Francia Intézetben.

Infó: http://www.romediafoundation.org/auschwitz-rekviem.html

Szerző: Tóth Judit