A jövő nyár divatja: hordj mosóport!

2012. november 12.

Moschino bemutatóval indult a Tel Aviv Divathét

Vasárnap este óriás tömeg tolongott Tel Aviv régi vasútállomásának kocsiszíne előtt. Bár sokan festettek úgy, mintha egy rajzfilmből léptek volna ki, nem a Polar Expresszre várakoztak: itt rendezték meg a TLV Divat Hetet megnyitó Moschino bemutatót.

 

Ha a Fashion Weekre gondolunk, szinte mindenkinek New York, London, Párizs, vagy Milánó ugrik be – ezen pedig ideje változtatni. Világszerte annyi tehetséges és kreatív művész alkot egyedi és felejthetetlen kollekciókat, hogy lássuk be, minden nagyvárosra ráférne egy divathét, ahol a nemzetközi sajtó megismerkedhet a helyi trendszetterekkel. Izraelben harminc év kihagyás után tavaly rendezték meg újra a Tel Aviv Fahion Weeket, melynek tavaly Roberto Cavalli volt a díszvendége, idén pedig fergeteges Moschino show nyitotta meg a háromnapos divatfesztivált.
Az eseményen a világ leghíresebb divatújságírói is tiszteletüket tették, forgatott a Fashion Tv, és Brian Boy, az excentrikus divatblogger az első sorból nézte végig a bemutatót. A majd negyvenperces gála a 2013-as nyári pret-a-porter kollekció kreációit vonultatta fel, amely romantikus virágmintákkal, és geometrikus nyomott mintákkal ékes miniruhák, fenséges nagyestélyik, visszafogott eleganciával csábító fehér maxiruhák, és futurisztikus cyborg-ruhák eklektikus keveréke.

A legizgalmasabb darabok a mosópor-emblémák inspirálta aprócska férfi sortok és öltönyök, és Barbie dögös pasiját, Kent idéző pink és citromsárga zakók voltak. A legdrágább jegyek a bemutatóra 2500 sékelt, azaz 120 ezer forintot kóstáltak, de a borsos belépődíj sokaknak nem szegte kedvét, néhányan kint rekedtek az esőben, olyan sokan voltak kíváncsiak a Tel Aviv Fashion Week és a legendás olasz divatház kollaborációjára.

A TLV FW a következő két napon a legnagyobb izraeli tervezőket, és a feltörekvő, új tehetségeket is bemutatja a közel húszezer főt számláló közönségnek. A helyi divatiskolák, a tel avivi Shankar és a jeruzsálemi Betzalel évtizedek óta ontják a tehetségeket, és olyan világhírű tervezők utaznak Izraelbe válogatni a végzősök közül, mint Donna Karan, vagy Diane Von Furtsenberg, aki Tel Avivot egyenesen a Közel-Kelet divatfővárosának nevezte. Hogy igaza van-e, mindenki döntse el maga, az izraeli divatvilágot bemutatni hivatott angol nyelvű White City Boy blogon (www.whitecityboy.com) rendszeresen lehet majd olvasni a következő néhány nap bemutatóiról, meg lehet ismerkedni a tervezőkkel és a modellekkel, és bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé is.

Szerző és fotó: Steiner Kristóf