A szépség fogságában

2012. december 09.

A megfelelési kényszertől az önelfogadásig, a szorongástól a belső békéig számos témát érintettek a szépségipar szereplői és kritikusai egy kerekasztal-beszélgetésen.

Almási Kitti és László Zsolt

Mit jelentett a szépség régen és ma? Miért lett ennyire fontos a testközpontúság és az öregedés elleni harc? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Simonovics Ildikó művészettörténész, viselettörténet-kutató, Dr. László Zsolt plasztikai sebész, Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus és Balogh Mia sztártrendfigyelő a Modern testkultusz, avagy miért is ennyire fontos a szépség? című kerekasztal-beszélgetésen.

A beszélgetésen többek között a mai nőkkel szembeni elvárásokat és ezek külsőségekre gyakorolt hatásait vizsgálták a szakértők. A modern nő önálló, magabiztos és független, nemcsak okos, de szép is. De vajon mit jelent az új évezredben szépnek lenni? A szépségideálba ma sok minden belefér: a plus size modellek ugyanúgy részesei az aktuális trendeknek, mint az androgün vagy a finom vonású, klasszikus szépségű modellek.

A hétköznapi életben sokan próbálnak a trendekkel azonosulni és a változásoknak megfelelni, ez pedig rossz hatással lehet a személyiség alakulására. Megfelelési kényszer alakulhat ki, amely szorongás formájában vagy a fogyókúrák hajszolásában nyújtja be a számlát, és ehhez társulhat a tükör – végső soron önmagunk – gyűlölete is.

„A lényeg, hogy tudjuk magunkat szeretni. Ettől leszünk érdekesek és különlegesek. Félek a szépséghibáimtól, ezért rejtegetném? Nem, inkább kirakom, és együtt élek velük. Ha elfogadjuk magunkat, elmúlik a gátlásosságunk is, és aki nem szorong, az harmóniát áraszt magából, így a környezete sem veszi át a félelmeit, vagyis nem vesszük észre a szépséghibáit” – magyarázta Almási Kitti.

Szerző: Máder Ágnes