Béke a Közel-Keleten? Egyelőre csak a kifutón…

2012. december 10.

A 2012-es Tel-Aviv Divathét Moschino-bemutatóval nyitott… és háborúval ért véget. Izrael kreatív művészei kollekcióik sokszínűségén keresztül fejezték ki: számukra nincsenek határok.

Mark Goldenberg kollekciója


Az ünnepélyes megnyitó után egy hamisítatlan közel-keleti kollekcióval indult világhódító útjára az Izrael divatszakmáját bemutatni hivatott Tel Aviv Fashion Week. Tamar Primak beduin dzselebiák inspirálta kollekcióját ősi zsinagógák mennyezetéről kopírozott minták díszítették, kaftánjai pedig damaszkuszi brokátból és egyiptomi pamutból készülnek, az azokat díszítő gombok viszont az 50-es, 60-as évekbeli izraeli hagyatékokból lettek kimenekítve.

Tamar Primak kollekciója a kifutón

Ahogy Tamar az arab világból merített inspirációt, úgy Liora Taragan az indián és a dél-amerikai népviseletet tekintette múzsájának. Ahogy ő fogalmazott: célja az volt, hogy mindenkiben felébressze a „benne szunnyadó Pocahontast”. És ha már mesehősök: a második nap estéjének fénypontja az ifjú, feltörekvő tervezőket bemutató tehetségkutató divatshow volt, amelynek győztese olyan lehetőséhez juthatott, amelyet Aladdin dzsinnje sem teljesített volna tökéletesebben.

Liora Taragan az indián népviseletből merített

Dana Harel, Mark Goldenberg, Maria Berman, a Muslin Brothers, a First Kiss, Nili Ben Simon, a Northern Star by Nadav Rosenberg, Sabina Mosiif és Yael Susser egy-egy minikollekciót vonultattak fel, majd a helyi divatújságírókból és stílusikonokból álló zsűri kiválasztotta a nyertest, akinek kollekcióját sokszorosítják, és országszerte árulják majd 2013-ban. A lehetőség Mark Goldenbergé lett, aki szoborszerű, épített ruhákat horgolt, drámai színekben.

A közel-keleti divatlakodalom Michal Negrin kollekciójával búcsúzott. Az asszony, akinek ma több száz üzlete van szerte a világban, néhány éve egy kis kihajtható lábú asztalon kínálta portékáját Tel-Aviv művészpiacán, a Nachalat Binyaminon. Az egyenesen tündérországból szállított ékszerek olyan népszerűek lettek, hogy alig pár óra alatt mindet elkapkodták a járókelők, mára pedig Michal nemcsak rózsákkal, gyöngyökkel, csipkével és angyalkákkal ékes kiegészítőket, de teljes ruhakollekciókat is készít – amelyeket idén a modellek mellett kortárstánc-show-t bemutató előadóművészek is prezentáltak.

Michal Negrin modellje a kifutón

Ahogy véget ért a szépséges divathét, megkezdődött a rémséges háború, ám a légiriadó elől futva is világos volt: egy olyan városban, ahol a művészek ilyen mély és őszinte tisztelettel viseltetnek a különféle kultúrák iránt, a béke már nem várat magára sokáig. Talán a 2013-as Tel-Aviv Divathétre már be is köszönt.

Szerző: Steiner Kristóf