Gyógyír karácsonyi stresszre – Ang Lee: Pi élete

2012. december 16.

Nagyjából egyetlen szóban tudjuk összefoglalni: KÖ-TE-LE-ZŐ. A hasonló című regény pedig erősen ajánlott olvasmány. A Pi élete december 20-tól a mozikban.

A Pi élete a hónapok óta tűkön ülve várt ámulás, a szezon leglátványosabbnak beharangozott „must see” mozija, igazi 3D-orgia, nem mellesleg a világ egyik legkülönlegesebb regényének adaptációja – maga Barack Obama is országos rajongója a Booker-díjas könyvnek –, hovatovább az Oscar-díjas Ang Lee eddigi egyik legnagyobb dobása. Akkora nagy, hogy előtte több rendezőnek is beletört a bicskája, akkora direktoroknak, mint Jean-Pierre Jeunet vagy M. Night Shyamalan.

A kérdés ezek után nyilván úgy hangzik, hogy sikerült-e, amiért sokan egy lyukas garast sem adtak volna, hogy egyáltalán a premiert megéri. Bizony hogy. Ang Lee és népes csapata nemcsak extralátványt, tökéletes kidolgozást és fantasztikus képi megoldásokat, de okos, józan és óvatos mesét tett le az asztalra, nagyon szép filmet, és ez még akkor is igaz, ha néha egy milliméterrel szájbarágósabb a kelleténél, máskor meg egy sóhajtásnyit bátortalanabb az elvárhatónál, de elégedetten állunk fel a bársonyfotelből, az nem kérdés.

Szerintünk a könyv ismerete nélkül is tökéletesen megáll a lábán, mi mégis arra biztatunk mindenkit: a premierig még van idő kiolvasni az Európánál nemrég újrakiadott regényt, ha tehát a karácsonyt megelőző agykéreggyalulásra valami méltó ellensúlyt keres a kedves olvasó, ezt vegye kézbe. Egyfelől, mert tényleg alapmű, másfelől, mert valóban sokat segít, hogy a száz meg százféle szimbólumot, finom metaforát egyáltalán felfogjuk, a vallási-világirodalmi utalásokat valamennyire szétszálazzuk, és a főhős furcsa hallucinációi, fikció és valóság hártyavékony határai kicsit felkészültebben érjenek a 3D okulárénk mögött.

Elmesélni egyáltalán semmi értelme nincs, azzal tehát, ha leírjuk, hogy egy fiú hánykolódik 227 napot az óceánon egy mentőcsónakban egy hatalmas bengáli tigrissel, nem mondtunk semmit. Ha valaki tehát attól tart, hogy valamilyen, az Animal Planetre kéredzkedő bájos állatos mozival próbáljuk itt hülyíteni az ünnepi őrületben, azt megnyugtatjuk, alaptalan a félelme. Első osztályú, több síkon mozgó, csodás sztori a Pi élete, telis-tele csupa földöntúli szépséggel és mesebeli fordulattal, éteri finomsággal és megszívlelendő bölcsességgel.

Nagyjából egyetlen szóban tudjuk összefoglalni: KÖ-TE-LE-ZŐ. A karácsony előtti-utáni vígjáték-túladagolásra maga a gyógyír, ezt megígérjük. Könnyű hallucinogén – egy ártalmatlan remekmű.

Forgalmazó: InterCom
Premier: 2012. december 20.
Yann Martel: Pi élete (Life of Pi), Európa Könyvkiadó

Szerző: Fiáth Marianna