Mese az egész ‒ A hobbit: Váratlan utazás

2012. december 17.

Mit nekünk 3D, CGI, 24 kontra 48 fps, háromórás játékidő, mohó filmstúdiók és fanyalgó kritikusok. Aki mesét akar nézni, nem fog (nagyot) csalódni.

Az év egyik leginkább várt filmje már a bemutatása előtt kapott hideget-meleget, aztán rászabadultak a kekec kritikusok is, és minden létező módon földbe döngölték a trilógia hosszúra nyújtott első részét (nem egészen alaptalanul, de talán túl szigorúan). Való igaz, hogy A Gyűrűk Ura nagyeposzához nehezen mérhető A hobbit, hiszen a történet is egyszerűbb, a szereplők ‒ kivált a 13 törp némelyike ‒ sem túl szofisztikált lények, de ha félretesszük mindezt, és azt keressük A hobbitban, amit kell, megkapjuk az élményt.

Hatvan évvel Frodó kalandjai előtt járunk, nagybátyja, Zsákos Bilbó a történetünk főhőse, akit Gandalf szervez be egy kockázatos vállalkozásra: a törpök városát és tengernyi kincsét kell visszaszerezni egy gonosz sárkánytól. Nem túl bonyolult alaptörténet, és ennél többet nem is árulunk el, de már ennyiből is látszik: a film híven követi az eredeti mesét (amely annak idején könyv alakban még A babó címmel jelent meg magyarul).

Törpök, trollok, koboldok, varázslók és orkok nyüzsögnek meseszép tájakon és a hegyek feneketlen mélyén, ahogy minden valamirevaló mesében. Kétségtelen, hogy a megcélzott közönség pár évvel talán fiatalabb, mint a nagytestvér trilógiáé, de ez már így volt a regény esetében is (és ezzel nem mentjük fel néhány nyilvánvaló bűne alól a rendezőt, amellyel más kritikák ostorozzák eleget, mi éppen ezért nem is tesszük).

A szürke eminenciás Gandalf mellett pedig újból Gollam lopja el a show-t, akinek alakítása ‒ bár csupán pixelekről van szó ‒ mindenki mást lemos a vászonról. A film kétségtelenül legemlékezetesebb része. Ami viszont az egyik legnagyobb hibája, a három órán és a döcögésen kívül, az itthon került bele: a szinkron. Reméljük, egyszer azért eljutunk oda, hogy a fordítótól kezdve a színeszeken át a szinkronrendezőig csak akad valaki a munkafolyamatban, aki tisztában van a Thorin név helyes ejtésével.

De félre az unalmas bosszankodással. Ugorjunk el inkább pár órára Középföldére mesét nézni. Szerintünk felemelő 3D-élmény még akkor is, ha kicsit többet vártunk.

A hobbit – Váratlan utazás (The Hobbit: An Unexpected Journey)
Forgalmazó: Fórum Hungary
A film megtekintése 12 éven felülieknek ajánlott
Rendezte: Peter Jackson

Szerző: Dobos Geri