A film, amely után nem vágysz Thaiföldre

2013. január 02.

Juan Antonio Bayona: A lehetetlen

Elképzelni sem lehet, milyen valóban átélni egy pusztító erejű cunamit… Persze vannak információnk róla, hiszen 2004 karácsonyán az Indiai-óceán partjait majdnem teljesen elsöprő természeti katasztrófa megdöbbentő képeit nap mint nap láthattuk a híradásokban világszerte. Százezrek haltak meg, köztük rengeteg turista.

A trópusi paradicsom december 26-án pokollá változik… A lehetetlen (12) című film ennek ellenére nem tipikus amerikai mozi. Ez már akkor nyilvánvalóvá válik, amikor azzal szembesülünk, hogy amit látni fogunk, annak semmi köze a fikcióhoz és a hollywoodi mozis fordulatokhoz. Egy amerikai család igaz története, akik átélték a borzalmakat.

A téli vakációját Thaiföldön töltő ötfős család a hotel medencéjének partján áll karácsony másnapján, amikor az vízáradat egy szempillantás alatt megjelenik és elsodorja őket. Naomi Watts és Ewan McGregor alakítják a fiaikat menteni akaró szülőket. (Naomi Wattsot az alakításáért Golden Globe-díjra is jelölték – teljesen megérdemelten.)

A film nem akarja mindent átfogóan ábrázolni a cunami körülményeit, nem összességében mutatja meg a katasztrófa körülményeit, pusztán a főszereplő család sorsát követhetjük végig, de azt húsbavágóan, hogy megérezzük, milyen aprók és esendők is vagyunk mi emberek. A rendező, Juan Antonio Bayona mesterien ábrázolja a cunami erejét, a víz alatti döbbenetes történéseket – miközben mi minden izmunkat megfeszítve csak bámulni tudunk.

Elcsépelt lehet, de ez a film tényleg drámai élmény: főleg, ha van némi víziszonyunk, magunk is szülők vagyunk, esetleg épp fiú gyermekünk van, és ha gondolkodtunk rajta, hogy a közeljövőben elutaznánk Thaiföldre. Ha már megvan a jegyünk, semmiképpen ne üljünk be erre a mozira.

Premier: január 3.
Forgalmazza: Pro Video

Szerző: Tóth-Szántó Krisztina