Golden Globe: a nők éve volt

2013. január 14.

70. alkalommal rendezték meg a Golden Globe-díj-átadót, és először fordult elő, hogy két nő volt a show házigazdája: Tina Fey és Amy Poehler színésznők-humoristák, akik szarkasztikus humorukkal és természetességükkel elsöprő sikert arattak – járt volna nekik is egy-egy szobor a műsorvezetésért, ha már a saját televíziós jelöléseiket nem sikerült díjra váltaniuk.

Tina Fey és Amy Poehler


Nyitóbeszédükben kiemelték, hogy ez az év a filmiparban abszolút a nőké volt, utalva ezzel többek között Kathryn Bigelow rendezői jelölésére (a díjat végül Ben Affleck halászta el előle Az Argo-akcióért). Az est legemlékezetesebb pillanatai közé tartozott Jodie Foster beszéde, aki teljesen megérdemelten életműdíjat kapott, nemcsak emlékezetes alakításaiért, de rendezői és produceri munkájáért is. (Régóta köztudott, hogy Jodie Foster leszbikus, mégis most beszélt először erről a nyilvánosság előtt.)

Nem okozott meglepetést, hogy Anne Hathaway A nyomorultakban nyújtott alakítását is elismerte a zsűri, ahogyan az sem, hogy a film a legjobb férfi főszereplő és a legjobb musical/vígjáték díját is elnyerte.

Anne Hathaway A nyomorultakban

A gyönyörű Jessica Chastain a néhány napja sokat kárhoztatott és dicsért Zero Dark Thirtyért kapott aranyszobrot, és köszönőbeszédében háláját fejezte ki Kathryn Bigelow-nak az általa vászonra vitt női karakterekért, akik nagyban különböznek a hollywoodi konvencióktól – ezzel „többet tesz a nőkért a filmszakmában, mint hinné”.

Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)

Díjat kapott még televíziós munkájáért Claire Danes (a Homeland című sorozatban nyújtott alakításáért), valamint Maggie Smith (a Downton Abbey sorozat csípős megjegyzéseket szóró nagymamája). Vígjáték kategóriában pedig Jennifer Lawrence lett a befutó a Napos oldal című film női főszerepéért.

Jennifer Lawrence (Napos oldal)

Mi volt az est legnagyobb meglepetése? Bill Clinton a színpadon! Ehhez pedig a házigazda, Amy Poehler csak annyit fűzött hozzá: hű, micsoda különleges vendég, Hillary Clinton férje!

Szerző: Inzsöl Júlia

Kapcsolódó bejegyzések:

Felkavaró érzelmek nélkül – a Golden Globe vörös szőnyegéről

A csodálatos Anne Hathaway – Tom Hooper: A nyomorultak