Ardèche-i gesztenyekrémleves szarvasgombával, híres bresse-i csirke kétféle módon elkészítve, ízletes lyoni kézművessajtok, sós és édes macaronok és nem utolsósorban finom francia borok – többek között ezekkel az ínyencségekkel mutatkozott be nemrégiben a magyar közönségnek a Franciaország délkeleti részén található Rhône-Alpes régió gasztronómiája.
Gasztrobloggerek társaságában: Havas Dóra, Fűszeres Eszter, Kálmán Emese és László Krisztina főszerkesztőnk |
Akik még nem jártak Lyonban, e menüsor elfogyasztása után biztos, hogy kedvet kaptak egy gasztronómiai kiránduláshoz a világ kulináris fővárosába. És ha sikerült néhány szót váltaniuk az este során az exkluzív gálavacsora főszereplőivel – a Michelin-csillagos szakácsokkal, a sztárcukrásszal, a nagy bajuszú sajtmesterrel, a jó kedélyű sommelier-vel –, máris rohannak lefoglalni helyüket az Air France Budapest–Lyon közti járatára, hogy minél hamarabb folytathassák a kulináris élvezeteket e vidám, hedonista gasztrocsapat helyi éttermeiben, üzleteiben. Lyonban és a Rhône-Alpes tartományban összesen 73 Michelin-csillagos étterem található, de a magas konyhaművészeten kívül rengeteg hangulatos, házias étterem, borászat, cukrászda, piac is vonzza az ínyenc látogatókat.
A budapesti Four Seasons szálloda báltermében megrendezett Le diner des chefs elnevezésű rendezvényen a magyar üzleti élet képviselőin kívül a gasztroszakma legjava is jelen volt. Magyar sztárszakácsok kuktáskodtak francia kollégáik mellett a konyhában, bloggerek, újságírók igyekeztek megfejteni a receptek titkát, és Michelin-csillagra pályázó magyar éttermek tulajdonosai igyekeztek minél többet tanulni a franciák ízlésvilágából.