Mi már láttuk: Kvartett – A nagy négyes

2013. január 23.

A zenészek és operaénekesek számára működtetett idősek otthona, a Beecham ház áriáktól és nevetéstől zeng. Lakói egykor híres művészek voltak, akik egész életüket a színpadon töltötték, de csillaguk immár leáldozott. Ez az idősek otthona azonban nem mindennapi. Az új lakó, Jean (Maggie Smith) szerint, akit előadásain tizenkétszer tapsolt vissza a közönség, időnként inkább hasonlít egy őrültek házára.


Reginald, Wilf és Cissy, akik több évtizede barátok, jóformán egy család, egykor Jeannel együtt alkották a Rigoletto világhírű kvartettjét. A primadonna beilleszkedése azonban nem megy könnyen, az újratalálkozás feltépi a múlt sebeit, amit ennyi év távlatából nem könnyű begyógyítani. Az érzelmektől fűtött és humorban gazdag történet szereplői egytől-egyig szeretnivaló, élettel teli emberek, akik időnként „kicsit csúnyán” beszélnek, csipkelődnek, elfelejtik, hogy hol vannak vagy, hogy mit akartak mondani, de mindig ott vannak egymásnak.

Verdi születésnapja alkalmából egy jótékonysági estre készülnek, hogy az anyagi problémákkal küzdő otthonukat megmentsék, és hogy megmutassák, az öregedés kárt tehet az egészségben, vagy a memóriában, de nem tesz kárt a tehetségben, és amúgy is az egész csak hozzáállás kérdése. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a film a 75 éves, kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman élete első rendezése.

A film a ház fiatal doktornőjének érzéseihez hasonló hatást gyakorol a nézőre; az életük alkonyán lévő művészeket szemlélve, bizakodva néz a jövő elé. És mi a tanulság? Amit Cissy, az egyik hölgy mindig hangoztat: „Az öregedés nem egy zacskó zizi” – bármit is jelentsen ez.

A Ronald Harwood (A zongorista Oscar-díjas szerzője) színdarabjából készült mozi változatot, Kvartett – A nagy négyes címmel jó szívvel ajánljuk mindenkinek: a nagyszerű színészek által megformált briliáns karakterek és a remek poénok ráébreszthetnek minket is, hogy sosincs késő. Legyünk akárhány évesek!

Premier: január 24. (Forgalmazó: ADS Service)

(A darabot a Belvárosi Színházban is játsszák A nagy négyes címmel Molnár Piroska, Benedek Miklós, Szacsvay László és Vári Éva főszereplésével, és Gálffi László rendezésében. www.belvarosiszinhaz.hu)

Szerző: Inzsöl Júlia