Art Deco ékszerek üvegbetonból

2013. február 08.

Hallottatok már az üvegbetonból készült ékszerekről? Elsőre kicsit nehéz elképzelni, de nagyszerűsége és különlegessége épp szokatlanságában rejlik. Faludi Gabriella nyolc évvel ezelőtt kezdett ékszereket tervezni. Alapvetően üveggel dolgozik, de szívesen kísérletezik új anyagokkal, formákkal, különösen az olyan koncepciók érdeklik, amelyek elsőre távol esnek az ékszerkészítéstől, így jutott el az üvegbetonhoz is.

Egy magyar feltaláló, Losonczi Áron nevéhez fűződik az optikai szálas üvegbeton, amely alapjaiban változtathatná meg az építészetet is, az ékszertervezőt azonban az Art Deco stílus jegyeivel való csodálatos ötvözhetőségének ötlete ragadta magával. Nagyon különleges anyagról beszélünk, amely alapesetben közönséges betonnak tűnik, ha azonban átsüt rajta a fény, áttetszőnek tűnik. A LitraCon elnevezést feltalálójától kapta, manapság szakmai körökben világszerte így ismerik. Faludi Gabriella első ezüstfoglalatú üvegbeton gyűrűje 2001 őszén az Iparművészeti Múzeum Art Deco 21 elnevezésű pályázatára készült, az ékszer azóta a múzeum gyűjteményének része.

Gabriella szenvedélye az ékszerkészítés. Legúabb üvegbeton és ezüst ötvözetéből készült kollekcióját a gyermekkorunkból ismerős geometriai formák ihlették, a minimalista tervezési elvek aprólékos kidolgozással társulnak benne. A kollekció az Urban nevet kapta. A képeket nézegetve, az első hallásra elképzelhetetlennek tűnő ötlet iránt érzett bizonytalanságunk tökéletesen szertefoszlik, és helyét átveszi őszinte rácsodálkozásunk a LitraCon ékszerekre.

További információ: www.faludig.com

Szerző: Inzsöl Júlia