„Nem volt kérdés, jöttem” – interjú Kilian Hennessy-vel

2013. február 19.

A számos luxusmárkát tulajdonló LVMH (Louis Vuitton Moët Hennesy) Group alapítójának unokája, Kilian Hennessy 2007-ben indította útjára önálló parfüm márkáját a by Kilian-t, melyet – legújabb kollekciójával, az In the Garden of God and Evillel – most Magyarországra is elhozott. A francia parfümőr egyik korábbi illatszériájához tartozó Amber Oud, pedig idén januárban elnyerte a rangos Fragrance Foundation Indie (azaz független, a pályázó márka nincs egyik nagy cég tulajdonában sem) díját is.

A Hennessy konyak világhírű. Az lenne a természetes, hogy ön vegye át egy nap a családi üzletet. Miért választotta mégis a parfümöket?

Az apám, John L. Hennessy irányítja most a vállalkozást, ő az egész bor és alkohol részleg vezetője. Régóta tudom már, hogy nem akarok vele dolgozni, nagyon szerettem volna önálló lenni, hogy büszke lehessek magamra. Mielőtt a Sorbonne kommunikációs szakán lediplomáztam, az illatok jelentéstanából írtam a szakdolgozatomat. Mikor kiválasztottam  ezt a témát, még nem tudtam miről fogok írni. Hogy jobban beleássam magam a feladatba, az utolsó évben elvégeztem egy parfümkészítő kurzust, majd megkerestem egy akkor még ismeretlen, fiatal parfümkészítőt, Jacques Cavallier-Belletrud-t, hogy segítsen a dolgozatom elkészítésében. Később a tanárom és a mentorom is lett egyben. Ma már az  egész világ ismeri a nevét: ő a Louis Vuitton illatkreátora. Nagyon szerencsés vagyok, hogy tőle tanulhattam.

A siker nem maradt el, az Amber Oud idén díjat nyert. Milyen ez a parfüm? Mi inspirálta a készítésekor?

Az Amber Oud a keleti ihletésű Arabian Nights kollekcióhoz tartozik. Ez a parfüm egy fúziós alkotás, amiben a közel-keleti és a hagyományos francia parfümöt ötvöztük. Bonyolult és egyszerű  is egyben ez a kompozíció, mert együtt érezhető benne az ámbra és az oud (az indiai agarfa rendkívül értékes gyantája) fás, aromás illata. A piacon azonban rengeteg ámbra alapú parfüm létezik, mivel ez egy gyakran használt, öt komponensből álló szintetikus alapanyag. Így mindenki szinte ugyanazt a parfümöt gyártja le, mert hiába változtatják a komponensek arányát, a végtermékek egymástól nem nagyon térnek el. Ezért valami újat szerettem volna létrehozni ebben a kategóriában. Calice Becker mester parfümőrrel pedig sikerült megtalálnunk a módját: elemeztük az összetevőket, majd az ámbra fő illatkomponensét kicseréltük az oud kulcselemével, és máris egy új, különleges hatást értünk el, amit végül a keleti parfümök jellegzetes alkotórészével, az abszolút vaníliával turbóztunk fel. A végeredmény pedig egy dohányos, „állatias”, egyedi illat lett, ami hihetetlenül szexi.

A parfümjeit mostantól már nálunk is lehet kapni. Hogy esett a választása  Magyarországra?

A termékeim a luxust és az egyediséget testesítik meg, igazi státuszszimbólumok. Világszerte mindössze száznyolc boltban áruljuk a parfümöket, ami nagyon kis szám, de csak így tudom megőrizni az exkluzivitást. Sosem kerestem a nagy áruházakat. A kisebb luxusparfümériákat kedvelem, de még azok között is szelektálok. A budapesti Madison Perfumery-ben 2011 óta megtalálható a by Kilian, most pedig eljöttem, és meg is néztem az üzletet. Nem volt kérdés, ahogy tudtam, jöttem.

Szerző: Máder Ági