Már csak pár nap, és kiderül kik vihetik haza idén az Oscar-díjakat. Mi leginkább a legjobb női főszereplő kategória végeredményére vagyunk kíváncsiak. A legfiatalabb jelölt 9 éves, a legidősebb 85 éves.

A Messzi dél vadjai című megindító dráma – a film összesen 4 Oscar-jelölést kapott – főhősét alakító Quvenzhané Wallis 9 évesen, első filmszerepéért kaphatja meg a díjat, ezzel a valaha volt legfiatalabb színésznőnek számít, akit Oscar-díjra jelöltek. Ráadásul a szereplőválogatás idején mindössze 5 éves volt, egy évvel fiatalabb a megszabottnál, bátor és érett alakításával azonban annyira lenyűgözte a zsűrit, hogy korhatár ide vagy oda, végül őt választották ki a szerepre 4000 jelentkező közül.

Emmanuelle Riva (Szerelem című film, amely 5 jelölést kapott) ezzel szemben 78 filmmel a háta mögött idén kapta élete első Oscar-jelölését, 85 évesen, így ő lett az Oscar történetének legidősebb jelölt színésznője. Pedig már 6 éves kora óta arról álmodozott, hogy olyan színésznő legyen, akire az egész világ figyel, szülei azonban sokáig ellenezték terveit. Megható pillanat lenne látni, hogy 80 évvel később megkapja a legjelentősebb elismerést, amit egy színésznő életében kaphat. Mindenesetre az Oscar „előszobájának” számító BAFTA-t már a magáénak tudhatja.

Naomi Wattsot senkinek sem kell bemutatni, a 21 grammban nyújtott alakítása után, idei, második Oscar-jelölését A lehetetlen című filmmel érdemelte ki. Az igaz történeten alapuló megindító film a 2004 karácsonyán a dél-ázsiai térségben bekövetkezett cunami eseményeit dolgozza fel egy család történetén keresztül. A film végigköveti, ahogy a káoszban egymástól elsodródott szülők és három gyermekük, hogyan küzd az életben maradásért.

A negyedik a sorban Jennifer Lawrence, aki egyike az elmúlt évek legfelkapottabb színésznőinek. Első Oscar-jelölését 2011-ben kapta, A hallgatás törvénye című moziért, amivel egy csapásra befutott. Idén a Napos oldal című, 8 Oscar-díjra jelölt filmmel érdemelte ki az elismerést, ezen kívül az év másik sikerfilmjének, az Éhezők viadalának is ő volt a hősnője. A gyönyörű és tehetséges színésznő mindössze 22 éves, karrierje kezdetén jár és imádják Hollywoodban. Könnyen lehet, hogy évek múlva utoléri példaképét, Meryl Streepet, aki 3 díjával és további 14 jelölésével az Oscar koronázatlan királynőjének számít.

Az utolsó jelölt, aki szerintünk talán a legesélyesebb: Jessica Chastain. A csodálatos színésznő fénykorát éli Hollywoodban. Míg tavaly A segítség című filmért jelölték, idén a Bin Laden utáni hajtóvadászatot bemutató Kathryn Bigelow moziért (Zero Dark Thirty) kaphat aranyszobrot. A Golden Globe-ot megkapta, mi nem lennénk meglepve, ha az Oscar is az övé lenne. Jessica táncosként kezdte, színházban és sorozatokban játszott, de 2011. meghozta számára a nagy áttörést. Karakterek és műfajok terén is válogathat: tavaly játszott horrorban (Mama), krimiben (Fékezhetetlen), drámában (Tar) és az 5 Oscar-díjra jelölt Zero Dark Thirtyben. Jessica azt már bevallotta, hogy elég érzékeny, szóval lehet, hogy könnyek is hullnak majd vasárnap.

Szerző: Inzsöl Júlia