Rekordok és meglepetések az idei Oscaron

2013. február 25.

Zenében, táncban, rekordokban és meglepetésekben gazdag volt az idei, 85. Oscar-gála, amelyet az elmúlt éjjel tartottak Hollywoodban.

A Family Guy atyja, Seth MacFarlane, az est házigazdája kissé morbid humorával az elmúlt évek egyik legjobb nyitányát prezentálta a színpadon. Az idei gála egyébként a filmek mellett a zene ünnepléséről is szólt, az est fényét előadásával emelte többek között Adele (aki a Skyfallért elvihette a legjobb betét dalnak járó Oscart), Catherine Zeta-Jones, aki az All That Jazzt adta elő a Chicagóból, valamint a Nyomorultak teljes szereplőgárdája is előadott egy dalt a filmből, amelyen a közönség állva tapsolt. (És ki ne felejtsük a sorból Charlize Theron és Channing Tatum keringőjét…)



Reese Witherspoon Louis Vuitton estélyit és ékszereket viselt

A díjátadók idén is az Akadémia kedvencei közül kerültek ki, megfordult a színpadon Jennifer Aniston, Sandra Bullock, Nicole Kidman, Charlize Theron, Jack Nicholson, George Clooney vagy Paul Rudd is. És az abszolút meglepetés: a legjobb film díját maga a first lady, Michelle Obama jelentette be, akit élőben kapcsoltak a Fehér Házból. A dupla megtiszteltetés végül a várakozásoknak megfelelően Az Argo-akció kapta (hazavihette még a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb vágás díját is).

Hogy a férfiaknál maradjunk: az Akadémia idén is két nagy kedvencét jutalmazta egy-egy díjjal, a legjobb mellékszereplő Christoph Waltz lett (Django elszabadul), míg a legjobb főszereplőnek járó aranyszobrot a Lincolnért Daniel Day-Lewis vihette el (aki így bekerült a legek közé, ugyanis ez a harmadik díja a kategóriában, A bal lábam és a Vérző olaj című filmekért már kapott díjat).

Jennifer Lawrence Dior Haute Couture-ben

A nők közül a legjobb női mellékszereplő nem okozott meglepetést, jól megérdemelten Anne Hathaway vihette haza, nem hiába énekelt a Nyomorultakban, de a legjobb női főszereplő – sokak meglepetésére – Jennifer Lawrence (Napos oldal) lett. Ez még őt is annyira meglepte, hogy izgatottságában megbotlott a színpadra lépve, de a lelkes közönség persze megtapsolta. Így ugye Emmanuelle Riva, aki tegnap ünnepelte 86. születésnapját, nem válthatta díjra első Oscar-jelölését, de a Szerelem című film és osztrák rendezője Michael Haneke elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmért járó elismerést.

Összességében az est nyertese a Pi élete lett, még annak ellenére is, hogy 11 jelöléséből csak négyet váltott díjra (a legjobb rendező, a legjobb operatőr, a legjobb filmzene és a legjobb vizuális effektek kategóriában), de rekordot döntött például George Clooney is: ő az első, aki nyert már Oscart színészként, rendezőként, íróként és most Az Argo-akcióval producerként is. Végül, de nem utolsósorban Bond-film 1966 óta nem kapott díjat, most pedig mindjárt kettőt is.
Megnézheted a díjátadó vágott verzióját február 27-én 19.25-től ah HBO-n.

Szerző: Inzsöl Júlia