Évek óta az egyik legmegbízhatóbb iránytű, ha minőségi magyar irodalmat szeretnénk olvasni, de nincs időnk a kritikák és ajánlók végtelen sorában hosszasan böngészni. Idén sincs ez másképp. Összeállt a 2013-as AEGON Művészeti Díjra esélyes művek tízes listája.

Hogy kiemelkedő jelentőségű hazai könyvek (szám szerint 28) indultak idén is a megmérettetésen, nem újdonság. Azonban a női szerzők hangsúlyosabb jelenlétére és a kiadói sokszínűségre is nagyobb figyelmet fordítottak a 2013-as AEGON Művészeti Díjra érdemes művek összeállításakor – irodalmárok, irodalomtörténészek, újságírók és pedagógusok szavazataiból állt végül össze a tízes lista.

Az immár nyolcadik alkalommal átadandó díj történetében először maguk a könyvkiadók tették meg jelölésüket. Az utolsó körbe azok a könyvek kerültek, amelyekre egymástól függetlenül legalább három zsűritag szavazott (név nélkül, online). A 28, díjra jelölt könyv szerzőinek negyede volt női alkotó, ez az arány tovább javult: a szűkített, tízes lista harmada női szerző műve. Bán Zsófia, Karafiáth Orsolya (akit legutóbb férfivé maszkírozva láthattatok a Marie Claire-ben) és Szvoren Edina maradtak versenyben. A nettó hárommillió forintos irodalmi díj nyertesét tavasszal jelenti be a díjalapító AEGON Magyarország biztosító, valamint ekkor válnak ismertté a zsűritagok is. Hajrá magyar irodalom, hajrá csajok!

Az AEGON Művészeti Díjra esélyes könyvek listája kiadók szerint:

Kalligram Kiadó:

Barnás Ferenc: Másik halál
Györe Balázs: Barátaim, akik besúgóim is voltak
Márton László: M. L., a gyilkos

Magvető Könyvkiadó:

Bán Zsófia: Amikor még csak az állatok éltek
Fehér Béla: Kossuthkifli
Kemény István:A királynál

Magyar Napló:

Ferdinandy György: Pók a víz alatt

Noran:

Végel László: Bűnhődés – naplóregény

Palatinus:

Szvoren Edina: Nincs és ne is legyen

Scolar Kiadó:

Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili