Dokumentumfilm-sorozat bevándorlókról

2013. március 11.

Az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával a Katapult Film hatrészes dokumentumfilm-sorozatot készített Hegyek és tengerek között címmel. A széria hat, Magyarországra bevándorolt külföldi letelepedésének történetét mutatja be. A sorozat epizódjait Groó Diana, Török Ferenc, Gelléri Péter, Pálos György és Soós Kata rendezték, producerei Angelusz Iván és Soós Kata.

A Hegyek és tengerek között című dokumentumfilm-sorozat részei olyan kreatív emberek portréi, akik hivatalosan bevándorlói státuszban élnek Magyarországon. Phuong Dao Vietnámból érkezett közgazdász, Tamara grúz ruhatervező, Peyman iráni egyetemista és táncolni tanul, Samira iráni anyuka és egyben nyelvtanár, Gaya örmény énekesnő, Anna pedig dizájncipőket készít.

Az alkotók abból a TÁRKI kutatása alapján megerősített feltételezésből indultak ki, hogy Magyarország lakóiban előítéletek jelentek meg a Magyarországon élő „idegen” eredetű népességgel szemben. A TÁRKI egy 2011-es, de csak 2012-ben publikált, 3000 fős véletlenszerű mintán végzett kutatása szerint a magyarok messze alulértékelik saját százalékos arányukat a nem magyarnak tartott népességekkel szemben. Így például a lakosság hetedét-ötödét romának, 10%-át zsidónak, 10%-át határon túli magyarnak, 6%-át kínainak, 2,5%-2,5%-át pedig arabnak vagy afrikainak érzékelte. Ezek a megítélések a tényleges adatoknak 3-4, egyes esetekben 10-szeres túlbecslését mutatják, ami azt a tényt erősíti, hogy az átlag magyarban élő idegenekkel szembeni tartózkodás, félelem, és elutasítás már-már veszélyes mérteket ölt.

A Hegyek és tengerek között nem próbálja meg feltárni ennek a bonyolult, igen összetett viszonyrendszernek az összes elemét, a portréfilmek és a kutatás kizárólag a bevándorlók élethelyzeteire terjed ki. A hat epizód olyan kitűnő embereket mutat be, akik a magyar kultúrát és társadalmat színesítik, gyarapítják. Az alkotók meggyőződése, hogy az elkészült portrék képesek az idegenekkel szembeni attitűdöket pozitív irányba befolyásolni és úgy vélik, hogy az alkotások levetítése után kontrollcsoportként megkérdezett diákok körében előzetesen mért idegenekkel szembeni esetleges előítéletek felszámolhatóak. A feltételezést alátámasztó kutatást hivatásos szociológus szakértő által irányított vizsgálati módszerrel az ELTE Angelusz Róbert Szakkollégiumának hallgatói önkéntesként segítik.

A dokumentumfilm-sorozathoz kapcsolódó kutatás lényege, hogy a filmek tartalom-elemzése után szociológusok kérdőíveket készítettek. Ezeket a kérdőíveket az epizódok megtekintése után ötszáz magyarországi általános és középiskolai diákkal töltetik ki a kutatók. A film készítői úgy tervezik, hogy a kutatásban részt vevő gyerekek a filmeket DVD megkapják, hazavihetik, többször megnézhetik, a látottakat esetleg családjukban is megbeszélhetik. A kutatás már folyik, annak eredményére – milyen mértékben változtatta a bevándorlókhoz való viszonyt a filmek megtekintése – március közepén lehet számítani.

A Hegyek és tengerek között hat része jelenleg a Youtube-on érhető el, de a közeljövőben számos helyi, közösségi televízió műsorára tűzi őket.