Tudatos karrierépítés – Az Effemine egy életre szól

2013. április 03.
Tudatos karrierépítés – Az Effemine egy életre szól

Az Effemine Egyesület gáláját, a Generációs Kötelék programot a Corvinus Egyetemen rendezték meg – az eseményen lehetőségünk volt a tagokat az új kampányról és a hosszú távú célokról kérdezni. De ami ezúttal is egyértelműen kiderült: máig kiváltság tagnak lenni.


Mosolygós, talán kissé még éretlen egyetemista lányokra számítottam. De ahogy körbenézek, elegánsan öltözött, határozott, céltudatos nőket látok. Már most tisztában vannak a versenyszféra kihívásaival: nem elég jónak, a legjobbnak kell lenni! A diploma tapasztalat nélkül mit sem ér a munkaerőpiacon, ahol a kínálat messze meghaladja a keresletet. Pontosan ez a felismerés hívta életre az egyesületet 2009 nyarán.

Az Effemine – Egyesület a Fiatal Nőkért egyedülálló diákszervezetként az egyetemista és friss diplomás nők karrierépítését és személyes fejlődését támogatja. A zárt szervezetbe nehéz bekerülni: háromkörös felvételin dől el, ki válhat Effemine-lánnyá, avat be Barta Nikolett, az egyesület elnöke. Aki azonban a csapat tagja lesz, tréningeken, előadásokon tanulhat, projektekben vehet részt, és sikeres nők mentorálása mellett kezdheti el céljai megvalósítását. „A legfontosabb ebben az egészben, hogy nők kooperálnak, és negyven lány képes olyan konszenzusos együttműködésre, amiből látványos eredmények születnek” – fogalmazza meg az Effemine lényegét Csontos Tímea, korábbi elnök.

A felelősségvállalás ideje

A 2010-es év női klubjának életében igazán fontos mérföldkő ez a gála. „A mai az első alkalom, hogy így együtt vagyunk, az Effemine-t, a közös munkát, a sikereinket ünnepeljük. Ez nemcsak sajtótájékoztató, hanem állófogadás és networking rendezvény is” – árulja el Timi, aki a Generációs Kötelék kidolgozásában aktív részt vállalt. De sokkal többről van szó, mint néhány estélyis egyetemista lány közös bulijáról. „Az Effemine eddig példamutatatásával volt jelen, és talán sokakat tudunk inspirálni a tevékenységünkkel. A napi munkánkban azonban nem érződött a társadalmi felelősségvállalás. Kampányunkkal ennek érkezett el az ideje!” – folytatja az illetékes.

A tagság a tehetség garanciája

Elsőként Ördög Nóra (virtuális) tolmácsolásában ismerhetjük meg az Effemine-t. Az egyesület tiszteletbeli tagjának szavai után az elnök köszönti a támogatókat, mentorokat, az alumnákat és azokat a lányokat, akikről ez az este szól. Barta Nikolett a kezdetekről, az eddigi sikerekről, a közösségi életről és célokról is mesél, amelyek közül talán a legfontosabbat még az egyik alapító, Kovács Barbara fogalmazta meg: „Ha valakiről kiderül, hogy Effemine-tag volt, az a tehetsége garanciáját jelentse a munkáltató szemében.” Ennek szellemében buzdít további munkára a csapat vezetője.

A Generációs Kötelék programját már Csontos Tímea mutatja be. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán elnyert közel félmillió forintos támogatásából valósulhat meg a három hónapos kampány, amelynek célja a generációk között átívelő kapcsolat és tudásbázis bővítése, immár középiskolás lányok bevonásával.

Fókuszban a középiskolások

Márciustól hat középiskolában pályaválasztási napok, valamint osztályfőnöki órák keretében tájékoztatják a diákokat a felsőoktatásról, illetve tanácsadással, tréningszerű gyakorlatokkal is igyekeznek segíteni a tizedikes és tizenegyedikes lányok tudatos felkészülését karrierjük építésére.

A középiskolások a kötetlen beszélgetések során feltehetik a kérdéseiket, de a távolabbi cél, hogy az így kialakult kapcsolatok hosszú távon is megmaradjanak. Ehhez egy internetes felület is az érintettek segítségére lesz, vagyis a diákok akár a felsőoktatásba kerülésig kapcsolatban maradhatnak az Effemine-lányokkal.

A program elsősorban a vidéki középiskolákra koncentrál, mivel információáramlás szempontjából az ott tanulók nehezebb helyzetben vannak. De – amennyiben ehhez találnak szponzorokat – szeptembertől további iskolákban is folytatják a kampányt.

Kampánytámogatás

Az est hátralévő részében a programban részt vevő egyik középiskola, a keszthelyi Vajda János Gimnázium két tanulójának néptáncbemutatója következik, majd az Effemine életében fontos szerepet játszó nőknek mondanak köszönetet a támogatásért és bizalomért. Köztük az alapítókat, Kovács Barbarát és Kis Brigittát is színpadra szólítják, akiknek nagy büszkeség látni, mit ért el az általuk megálmodott egyesület. Az eseményt tombolasorsolás zárja: a befolyt összeget a lányok a kampány megvalósítására, elsősorban az utazásra fordítják majd.

Összefoglaló a rendezvényről:
http://effemine.hu/blog/2013/03/14/generacios-kotelek-gala-a-szinfalak-mogul/

szerző: Istók Nikolett, a Sanoma Médiaakadémia hallgatója