Fizetett mesterlövész – Helmut Newton-kiállítás

2013. április 04.

Így hívta saját magát Helmut Newton, akit méltán neveznek a világ egyik legnagyobb divatfotósának. Egész életművét felölelő kiállítás nyílt csütörtökön (április 4-én) a Szépművészeti Múzeumban.


Úttörő volt a divatfotózás terén, szeretett a saját feje után menni, képei sokszor megbotránkoztatták közönségét, megelőzte saját korát és a trendeket, mégis a legnagyobb divatmagazinok és divatházak dolgoztak vele. Mert Helmut Newton képi világa művészet.

A Szépművészeti Múzeumban most nyíló kiállítást éppen ezért nem lehet kihagyni. A tárlaton három szekcióban nézhetjük meg munkáit, amelyek időben átfogják egész életművét. A Magántulajdon Mappák címet viselő egységben elsősorban a hetvenes években készült portrékat, erotikus képeket és divatfotókat, a második szekcióban az 1983 és 2003 közötti divat-, és reklámfotókat láthatjuk, amelyek a Fizetett mesterlövész című albumban jelentek meg és a legnagyobb divatházak (Chanel, Yves Saint Laurent, Versace, Vouge) számára készültek. (Találtunk az egykori német Marie Claire számára készült divatfotókat is.)

A még ennél is szabadabb és talán számunkra legérdekesebb szekcióba tartoznak azok a képek, amelyeket a fotográfus 1987-ben először megjelent Helmut Newton’s Illustrated című újságjában jelentek meg. A magazint azért hozta létre, hogy szerkesztőktől, ügyfelektől függetlenül saját képválogatásokat publikálhasson. Az egyedi hangvételű lap portréin olyan hírességek mutatják meg addig ismeretlen arcukat, mint Ornella Muti, Kim Basinger, Elizabeth Taylor, Karolina monacói hercegnő, John és Angelica Huston vagy az öltönyben és férfifrizurával megörökített Sigourney Weaver.

A kiállítás július közepéig tart nyitva.

Szerző: Tóth-Szántó Krisztina