Határok nélkül…

2013. április 29.

Több évig itthon csodálhattuk hangját, majd egy időre eltűnt. A vajdasági származású dzsesszénekesnő, Thea Soti most épp a hannoveri Zeneakadémia hallgatója, ahonnan új projektjével, a NaNaya-val tér vissza hozzánk, a fővárosba egy koncert erejéig.

Thea Soti (Fotó: Turna Kriszta)

A fiatal énekesnő, akinek koncertjeit és pályáját mi, a Marie Claire-ben is nyomon követtünk, a Mediawave Fesztivál meghívására látogat el magyar közönségéhez. A komáromi fesztivál idén a nő és a nőiség témáját tűzte zászlajára, amelyhez Thea új formációjának, a NaNaya-nak zenéje tökéletes illeszkedik: hagyományos kárpát-medencei dallamok keverednek keleti ritmusokkal és dzsessz elemekkel.

De mit is jelent a NaNaya szó? Konkrétan semmit, egyszerűen csak felidézi azt a szót, amit a roma énekesek improvizációkor a legtöbbet használnak. Az improvizáció ugyanis a kulcs, amelynek segítségével Thea kitárja a Kelet-Európától Közel-Keletig tartó út kapuját, és énekhangja mellett tapssal, tánccal, csettintéssel, suttogással meséli el történeteit.

A NaNaya koncertjét május 1-jén 19 órától a komáromi Monostori erőd Ékes színpadán hallhatod, május 2-án 20 órától pedig a fővárosban is ad egy koncertet a Budapest Jazz Clubban.

Szerző: Fekete Edina, Sanoma Médiaakadémia hallgatója