A valódi szépség arcai

2013. május 01.

A Dove legújabb kezdeményezése, a Valódi Szépség, rekord idő alatt járta be az egész világot az interneten. A hatalmas siker hatására nálunk is elkészítették a kampányfilm magyar változatát, a forgatáson pedig mi is ott lehettünk.

Az elsőre egyszerűnek tűnő koncepció szerint egy grafikus szinte „vakon” rajzol, – paravánnal elválasztva, személyes kontaktus nélkül – kérdéseket tesz fel az arcunkról, és a válaszaink alapján alkotja meg a portrénkat, amit akkor még nem láthatunk. Ezután jön a csere, és a kampányban szereplő hölgyekkel – a még mindig paravánnal elválasztott rajzolónak – egymásról meséljük el a benyomásainkat. A két portrét végül együtt teszik elénk.

A feladat elsőre valóban egyszerűnek tűnt. Amikor meghallottuk a rajzoló első kérdését: „Milyen formájú az arcod?” kissé feszengve, de azonnal rávágtuk a választ. Aztán, ahogy jöttek egymás után a kérdések, egyre jobban elgondolkodtunk azon, hogy is látjuk magunkat valójában.

A végeredmény minden esetben megdöbbentő volt, mivel az egymás mellé fektetett rajzok jelentősen eltértek egymástól: a saját külsőnkről alkotott kép szürkébb és komorabb volt, sokszor irreálisan eltúlzott arcvonásokkal. Míg az a portré, ami idegen emberek elmondása alapján készült rólunk, élettel teli és szép volt.

Ez a kampány nemcsak azért tetszik nekünk, mert nem csak szembesít valódi önmagunkkal, hanem megtanít pozitívan gondolkodni és hinni abban, hogy szépek vagyunk. Valóban szépek.

Szerző: Máder Ági

Kapcsolódó link:

Dove Real Beauty Sketches