A Cirko-Gejzír életében is eljött a váltás pillanata: a hagyományos vetítők helyett ezentúl digitális formátumban játsszák a filmeket. Május 26-ig még megnézhetjük a régi nagy sikereket – filmtekercsről utoljára. Rövidke gépésztanfolyam is indul: Tanuld meg, majd felejtsd el! címmel.


A világ filmiparából az utóbbi hónapokra végleg kiveszett az évszázados, jól bevált, de elavult formátum, a harmincöt milliméteres filmszalag. A Cirko-Gejzír – a többi mozihoz hasonlóan – átáll a digitális vetítésre, de hogy a hőskor ne múljon el nyomtalanul, a legnagyobb sikerekből fesztivált rendez. Valószínűleg most láthatjuk utoljára moziban például a Törökfürdő vagy az Ádám almái és a Nézz balra, ott egy svéd! című filmeket.

A filmek ezentúl nem húszkilós csomagokban, több ezer méteres filmszalagon érkeznek a moziba, hanem egy tenyérnyi adathordozón. A gépész ezentúl nem a régi vetítőgépeken dolgozik, hanem néhány gombnyomással vetít majd, amelyhez inkább informatikai ismeretekre lesz szüksége. Az új technika sok szempontból előnyös, de a vetítők zúgása és a hozzájuk tartozó hangulat még sokáig hiányozni fog a régi vágású filmőrülteknek.

A fesztivál ideje alatt lehetőség van „gyorstalpaló” gépésztanfolyam elvégzésére: az érdeklődők egy félórás oktatás alatt megismerkedhetnek a vetítőgép működésével, hogy aztán azonnal el is felejthessék ezt a jövőben teljesen felesleges tudást. Az akció mottója: Tanuld meg, majd felejtsd el! Időpontot a jegy@cirkofilm.hu e-mail címen kérhetünk, a levél tárgyául a mottót kell szerepeltetni.

Bővebb infó: www.cirkofilm.hu