Kultúrtitkok: Dobó Kata

2013. május 16.

Dobó Katát, a gyönyörű színésznőt e havi lapszámunkba Borsodi Balázs személyi edzővel fotóztuk. A fotózás közben meghatározó filmes élményeiről és a kedvenceiről is kérdeztük.


A legmeghatározóbb filmélményeid?

Erre nem könnyű válaszolni, nagyon sok van. Talán az Amerikai história X vagy a Szigorúan bizalmas azok, amelyeket bátran ki mernék emelni. De nagyon szeretem a Három szín: Kék, Fehér, Piros című filmeket és Kim Ki-duk Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavaszát. A Sophie választása is nagy kedvencem volt, de azt mostanában már nem szívesen nézem újra…

Van olyan színész vagy színésznő, akinek minden filmjét megnézed?

Ha Cate Blanchett neve ki van írva egy plakátra, tudom, hogy érdekes lesz a film. Zseniális átváltozóművész, ráadásul az akcentusokat is tökéletesen tudja. Még egy gyengébb filmben is elképesztően hiteles az alakítása. De Anthony Hopkins, Brad Pitt vagy Emma Thomson is olyan nevek, akikben egyszerűen nem tudok csalódni.

Követed a nagyobb filmes díjátadókat?

Az Oscar-gálát, a Golden Globe-ot és a cannes-i fesztivált évről évre követem, nagyon szeretem őket. Úgy a legjobb persze, ha ébren tudok maradni, hogy élőben nézzem végig, mert az is izgalmas, hogy ki mit visel a vörös szőnyegen. Úgy a legjobb, ha van lehetőségem megnézni a jelölt filmeket előtte, mert így nagyobb tétje van számomra, hogy kinek ítélik az aranyszobrokat.

Melyik könyv volt rád különösen nagy hatással életed során? Készült belőle jó filmváltozat?

Mindig félve nézem meg egy-egy kedvenc könyvem filmváltozatát. De például A lét elviselhetetlen könnyűségét, ami meghatározó könyvélmény volt az életem különböző szakaszaiban, zseniálisan vitték vászonra. Daniel Day-Lewis és Juliette Binoche alakítása lenyűgöző. Vannak azonban, amiket szinte lehetetlen az eredetihez méltón adaptálni, szerintem az Anna Karenina is ilyen.

Téged hol láthatunk színpadon legközelebb?

Hamarosan egy új darabot próbálok Verebes István rendezésében Én, te ő címmel. Az előbemutató augusztusban lesz Tihanyban, utána pedig a Karinthy Színházban lesz műsoron. Egyébként pedig minél több időt szeretnék a lányommal, Szofival tölteni. Jön a nyár, úgyhogy sokat leszünk a Balatonon, és lehet, hogy elutazunk valamelyik tengerhez is.

Szerző: Inzsöl Júlia

Kapcsolódó bejegyzéseink:

Kultúrtitkok: Wolf Kati

Kultúrtitkok: Szekeres Nóra