Ami az interjúból kimaradt – Czutor Zoltán

2013. május 22.

Júniusi lapszámunk interjúalanyát, Czutor Zoltánt, a Belmondo zenekar énekes-gitárosát kultúrízléséről, zenei hatásokról és kedvenceiről faggattuk.

Milyen együttesek hatottak rád életed során?

Az egyik legmeghatározóbb a Beatles volt. Édesanyám és apukám nagy rajongó volt, ezért mikor még azt sem tudtam, hogy mi ez a zenekar, a dalaikat már ismertem. Körülbelül nyolcéves lehettem, amikor megnéztem a tévében az Egy nehéz nap éjszakáját. Akkor egyeztettem a fejemben a zenét és az együttest. Onnantól kezdve arra vágytam, hogy ez legyen a hivatásom. Aztán gimnazista koromban jött a metálkorszak, majd a Nirvana és a Red Hot Chili Peppers. Ettől függetlenül szeretem a rapet is. Sosem tudtam eldönteni, hogy a brit popzenét, a metált vagy a rapet szeretem igazán, ezért ebben a háromszögben szoktam mozogni.

Milyen zenét nem bírsz elviselni?

Amit kockás ingesek találnak ki brainstormingokon. A Linkin Parktól kezdve, a mai kereskedelmi rádióból ömlő zenéig, ami az ember egyik fülén bemegy a másikon pedig kijön. Feltűnő a különbség a megrendelt és az ihletett zene között.

Ha készíthetnél egy kiállítást, mi lenne a témája?

A legkézenfekvőbb valami női-férfi téma lenne. A másik pedig a gazdagság-szegénység. Abban az esetben, ha nem én készíteném az alkotásokat, hanem művészeket hívnék, biztosan valami abszurd dolgot kreálnék. Ezt szeretem színházban, zenében és képzőművészetben is.

Melyiket kedveled inkább, a musicalt vagy a prózai színdarabokat?

Érdekes, mert a zenés filmeket kifejezetten utálom, de színházban nagyon szeretem a zenét, mert az bátor. De egy Rómeó és Júlia musical verzióval ki lehetne kergetni a világból. A prózai darabokat is kedvelem, annak ellenére is, hogy Csehovon rendszeresen elalszom.

Ki a kedvenc költőd?

Karinthyt nagyon szeretem, bár ő leginkább íróként ismert, de költőnek is remek volt! Tegnap éppen beleszerettem Áprily Lajos Hol járt a dal? című versébe, amit az egyik barátom megzenésített.

Mit olvastál utoljára, vagy most mit olvasol?

A Bibliát gyakran olvasom. Egyébként körülbelül tíz könyvet olvasok párhuzamosan. Charles Bukowski bárdolatlansága és őszintesége megnyugtat, mert még így is érezni, hogy szereti az életet és az embereket. Kikapcsolódásként a skandináv krimi-őrület egyik sikeres szerzőjének, Jo Nesbonak a könyveit szoktam olvasni. De szeretem például Spiró Györgytől a Fogságot, és a novelláit is.

Melyik fesztiválokon játszotok idén?

Kaptunk fesztivál ígéreteket a SZIN-re, a Voltra, az Alfa Fesztiválra, a Buborék Fesztiválra, pálinka fesztiválokra, a Szigetre is és több más rendezvényre, tehát a fontosabbakon ott leszünk.

Szerző: Kovács Kata 
Fotó: Emmer László