„A krémeimen keresztül szólítom meg az embereket”

2013. május 24.

Feller Adrienne szépségterapeuta, természetgyógyász és aromaterapeauta, aki több mint egy évtizedes tapasztalattal a háta mögött nemcsak a bőrünk, de a lelkünk nyelvén is kitűnően beszél. Legújabb kollekciójának megjelenése kapcsán beszélgettünk vele a különböző illóolajok és esszenciák lenyűgöző világáról valamint szenvedélyéről, a munkájáról.


Szépség-, és aromaterapeutaként nemcsak a külső szépséggel, hanem az érzésekkel is foglalkozol. Honnan jött az olajok szeretete?

Az üknagyapámtól örököltem, aki gyógyító ember volt, és egy vakcina feltalálásáért királyi és császári elismerésként az Orvos előnevet kapta. Gyermekkoromban szinte mindig kevertem-kavartam valamit, és gyógyítottam a környezetemet. Rendkívül érzékeny gyerek voltam, sok szorongással, ennek ellenére mindig éreztem magamban erőt és legfőképpen kitartást, hogy a nekem szánt utat bejárjam. Miután férjhez mentem, Svédországba költöztem, ahol a National Elisabeth Beauty Institute-ban nemzetközi szépségterapeuta oklevelet szereztem. Kiváló tanáraimtól nemcsak szakmai tudást, de emberséges látásmódot is tanultam. Épp a szakdolgozatomhoz kerestem anyagot, mikor az egyik könyv az aromaterápia résznél nyílt ki. Rögtön belém hasított az érzés, hogy aromaterapeuta leszek. Az egész életemet meghatározó pillanat volt. Nem sokkal később elsajátítottam az angol aromaterápiás irányzatot, majd a belga Collége International d’Aromathérapie-ban az aromaterápia francia vonalát, mely kifejezett hangsúlyt fektet a gyógyításra. De az alternatív gyógyítás más irányzatai is vonzottak, ezért kineziológiával és fitoterápiával is foglalkozni kezdtem. Így váltam képessé arra, hogy a bennem lévő félelmet és szorongást szép lassan feloldjam. Ahogy elindultam az önismeret útján, úgy bontakoztak ki előttem a bőr és lélek összefüggései. Ma már tudom, hogy az emberek minden egyes ránca és vonása mögött jelentés van. A bőrünk ugyanabból az ektodermális csíraplazmából fejlődik ki, mint az idegrendszerünk, így felfoghatjuk úgy is, hogy a bőr egy kifordított idegrendszer, ezért is reagál olyan érzékenyen minden változásra. Ezt ellenőrizhetjük a tükörben is: ha rossz napunk van, a ráncok és a vonások elmélyülnek, akár évekkel öregebbnek tűnhetünk, azonban ha kiegyensúlyozottak vagyunk, csak úgy sugárzunk, a bőrünk feszessé válik és éveket fiatalodunk. Szavakkal nehezebb közvetlenül elérni az emberi lelket, azonban a finom érintésre – különösen az illóolajok bekapcsolásával – szinte mindig pozitív választ ad. Úgy érzem, az érintés egyenes út az emberi lélekhez. Amíg élünk, tanulunk, de azt hiszem, ma már elmondhatom, hogy ami a bőrt illeti, néhány összefüggést már átlátok.

Sokan szkeptikusak az aromaterápiával és annak gyógyító hatásaival kapcsolatban. Hogyan közelítesz feléjük?

Megtanultam már, hogy nem kell mindenkit megmenteni. Minden ember más, és végig kell járnunk bizonyos lépcsőfokokat. Ezért kivárom, hogy az emberek kérjenek segítséget. Volt olyan eset, hogy tudtam, sokat tehetnék, de mégsem léptem, mert egyrészt elutasítással találtam volna szemben magam, másrészt a „ráerőszakolt” segítségnek semmi értelme. Igyekszem mindig tiszteletben tartani az egyén döntését.

A tapasztalataidat kézzel foghatóvá is teszed, hiszen több mint száz terméked van, de nemrég egy igazi hungarikumot alkottál. Hogyan született a Hungarian Spring kollekció?

Elsődlegesen az inspirált, hogy magyar alapanyagokat használjak, mert körülöttünk és alattunk szinte dübörögnek a természet kincsei. A termálvizeink – különösen a Széchenyi fürdőé – önmagában kuriózumnak számít, hiszen olyan ásványi anyag tartalma van, ami egyedülálló a világon. A villányi kék szőlő a párját ritkítja, a málnamag olajunk csodálatos bőrfeszesítő, a homoktövis olajunk pedig – a magas C-vitamin tartalma és a természetes fényvédő hatása miatt – egy főnyeremény. Amikor megálmodtam a kollekció darabjait, eldöntöttem, hogy elsősorban az érett nőt szólítom meg, ezért fontos volt, hogy a krémek és szérumok regenerálják a bőr fizikai állapotát, valamint fiatalító hatásúak legyenek. A termékek különböző alapanyagainak összeállításánál mindig elképzeltem valakit, egy nőtípust, akinek nemcsak a bőre állapotát szépítem, de a lelkét is megérintem. Ahogy egy szakács az ételeivel, egy parfümőr az illataival, én a krémeimen keresztül szólítom meg az embereket.  

Mi a véleményed a szépség és a fiatalság sokszor túlzásokba eső hajszolásáról?

Szerintem ez egy olyan fölösleges frusztráció, amiből ki kell lépni. Nekem az egészség és a lelki harmónia jelenti a szépséget. Nagyon sok fiatal lányt látok, akik alapból gyönyörűek, mégis zavart tükröz a szemük. Ez húszévesen még nem látszik a bőrükön, de harmincöt évesen már igen, negyven évesen pedig letagadhatatlan nyomot hagy. Képtelenség csak a bőrt gyógyítani és a lelket figyelmen kívül hagyni. Mindig törekedjünk a pozitív gondolkodásra és szeressük magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Törődjünk a testünk és lelkünk egészségével, csak természetes anyagokat használjunk, fordítsunk figyelmet a jól ápoltságra és akkor a szépség óhatatlanul is átsző minket.

Adnál néhány tipped a napi szépségápoláshoz?

Az arcápolás első lépéseként próbáljuk ki reggelente, hogy bő meleg vízzel megmossuk az arcunkat, majd hideg virágpermetet szórunk rá. A meleg és a hideg kontrasztja tökéletesen beindítja a vérkeringést és feszessé teszi a bőrt. Ezután én arcolajat használok, ami a rendkívül magas hatóanyag koncentrátuma miatt olyan hatással van a bőrre, mint a vitamindús gyümölcs a szervezetre.  Ha több időnk van, akkor néhány jóga gyakorlatot is elvégezhetünk, különösen a fejenállást ajánlom, mert kitűnő ránctalanító hatása van. Gyorsan formába lendít, ha a reggeli zuhany előtt egy száraz kefével átdörzsöljük az egész testünket, majd illóolajos olajjal bedörzsöljük. Ez nemcsak energiával tölt fel bennünket egész napra, de immunerősítő és stimuláló hatású is egyben. Végül ne feledkezzünk meg a nyugodtan elfogyasztott, egészséges reggeliről sem.

Szerző: Máder Ági