Van Gogh álma 3D-ben

2013. június 01.

Innovatív kiállítás nyílt május 31-én a VAM Design Centerben: Vincent Van Gogh teljes munkásságát ismerhetjük meg  a több mint kétszáz, digitálisan felújított festményen keresztül. Ám a kiállítótér fekete függönyei mögött mélyebb titkokra is fény derül…


Az Amszterdamból érkező tárlat több szempontból is egyedülálló. Most először vált valóra a világhírű művész álma, hogy valamennyi művét egy helyen láthassa a közönség. A nagyszabású projekt legnagyobb húzóereje mégsem csak ez. Az évtizedek alatt megfakult képeket a legmodernebb digitális technikával újították fel, életre keltve azokat a színeket, amelyeket alkotás közben maga Van Gogh láthatott. „A kiállítás a festmények születéséhez hivatott elkalauzolni bennünket, ahhoz az állapothoz, amikor azokat még nem rongálta meg a múló idő” – fogalmazta meg a Marie Claire-nek a holland ötletgazda, Melcher de Wind.

Egy képzeletbeli utazáson vehetünk részt, vagy – Molnár Márta művészettörténész szavaival élve – egy virtuális képeskönyv tárul elénk, amely bevezet bennünket a festő eredeti vizuális világába. Időrendben és teljes életnagyságban láthatjuk az alkotásokat: korszakról korszakra haladva kísérhetjük figyelemmel, hogyan telnek meg új színekkel a képei, hogyan váltják fel a komor barnákat és szürkéket a valóban élénk narancsok, rózsaszínek, zöldek és kékek.

Önéletrajzi összefoglalók és a festő Theo öccséhez írt leveleinek részletei egészítik ki a gazdag képanyagot. Így megérthetjük, hogyan gondolkodott saját magáról, a festészetről és mi jelentett számára inspirációt az alkotás egyes szakaszaiban. A levelek a színek megújításakor is fontos szerepet kaptak, ezekben a művész ugyanis részletesen leírta, mely festményen, milyen színekkel dolgozik épp.

A kiállítást – mindezeken felül – az a hét, 3D-s szemüvegen keresztül nézhető animáció teszi kuriózummá, amelyeken Van Gogh leghíresebb alkotásai jelennek meg, köztük a Krumplievők, a Mandulavirágzás vagy a Hollók a gabonaföldek felett.  A statikus festményeket modern képi megoldásokkal és hanghatásokkal elevenítették meg, garantáltan új élményt nyújtva a műkedvelőknek.

Vincent Van Gogh álmai
Helyszín: VAM Design Center, www.vangoghkiallitas.hu
a Facebookon: www.facebook.com/vangoghkiallitasvamdesign
Megtekinthető: november 30-ig mindennap 10–19h

További oldalak:
Mandulavirágzás 3D-ben
A holland múzeum

Szerző: Istók Nikolett, a Sanoma Médiaakadémia hallgatója