Dizájn reggelire (első rész)

2013. június 06.

Már Kosztolányi is megírta: „Kávéval és kacajjal jő a reggel…”. A fekete nedű, bármely formájában is isszuk, a reggeli szertartásával szorosan összeforrt, és már évszázadok óta tartja előkelő pozícióját. Ám, míg Kosztolányi idejében a helyi kávézóba kellett elballagni egy kis koffeinért, mára szinte minden konyhában megtaláljuk a kávéfőzőt, amelyet nem csupán alapvető funkciói miatt tartunk, hanem mert sok esetben egy olyan formatervezett külső is társul hozzá, amely a konyhánk dísze lehet.

Black Luk fali kávéfőző – a praktikus
Eddig még senki nem gondolt egy fali kávéfőző megalkotására, pedig ebben a formában valóban kevés helyet igényel, ami egy kis konyhában nem utolsó szempont. Külön pont jár azért, hogy a kávéscsésze elhelyezésére is gondolt a tervezője, Song Ah Lee.

Scanomat Top Brewer kávéfőző – a futurisztikus

Rozsdamentes acélból készült, tökéletesen beleolvad a környezetébe, és a világ legkisebb tejhabosítója van beleépítve. Egy kávéfőző, amelyből nemcsak kávét sajtolhatunk, de hideg tejet, forró teát és csokoládét is, sőt még zöldségek blansírozásához is ad gőzt. Ám még nincs vége a sornak: a kávéfőző összeköthető iPhone-nal és iPaddel is, hogy egyetlen érintéssel „megrendelhessük” a kívánt kávét. Ha pedig egészen véletlenül nincs kéznél az okostelefon, az asztalba beépített érintőbillentyűzet is elvégzi a feladatot. És még valami: naponta egy perc alatt kitisztítja a csöveit, külön kérés nélkül.
One Shot of Espresso kávépisztoly – a vadnyugati
Egy pisztolyra hasonlító kávéadagoló semmiképp sem mondható mindennapinak. Ha az előző kávéfőző a jövő küldöttje, akkor ez a westernéletérzést hozza vissza. A mi dolgunk csak annyi, hogy beletegyük a kávékapszulát, beleöntsük a vizet és beállítsuk a megfelelő hőfokot, majd meghúzzuk a ravaszt, és egyetlen mozdulattal meg is érkezik a kávé a poharunkba. Egyszerű a használata, környezetbarát és könnyen tisztítható. Ennek ellenére mégsem kifejezetten otthon ajánlott lövöldözni vele, talán jobb, ha a profikra bízzuk a fegyvert. Persze a kísérletező kedvű baristajelölteknek semmi se szegje kedvét.

 

iCoffee – a vidám
A Huang Guanglei által tervezett kávéfőző első látásra „csupán” a külseje miatt ragadja meg a tekintetünket. Mint egy kis modern ékszerdoboz a konyhapulton, letisztult piros és ezüst színekben, digitális kijelzővel, szögletes vonalakkal. Ha azonban jobban megnézzük, kiderül, hogy ez a konyhai eszköz valójában egy kávéfőző és egy nyomtató találkozásából született. Ez a gép ugyanis képes arra, hogy az okostelefonról Bluetooth segítségével a kávéfőzőbe elküldött bármely képet fogadja, majd azt a kávéra kerülő hab formájában elkészítse. Kerülhet rá szerelmes üzenet, a kedvenc logónk vagy a háziállatunk rajza, egészen biztos, hogy vidám reggelnek nézünk elébe.
Illy Y1 iperEspresso – a városlakó
Az Illy legújabb kávéfőzőjét a minimáldizájn és az espresso szeretete inspirálta. A masina a reddot design díj 2011 „Best of Best” nyertese is lett a háztartási gépek kategóriájában. Másik nevén „Francis Francis” csak 24 centit foglal el a konyhánkból, és a legmodernebb kapszulás kávégépek sorát tarkítja. A használata is egészen egyszerű: elhelyezzük benne a kapszulát és a szükséges mennyiségű vizet, benyomjuk az indítógombot, és néhány másodperc alatt meg is érkezik a selymes, olasz eszpresszó. Gyors, könnyed, letisztult. 

 

Végezetül pedig két apróság, amelyeknek megszületését ugyanaz a probléma hívta életre. Nevezetesen az az egészen hétköznapi dolog, hogy a kávénk bizony – az igényeinkre fittyet hányva – egy idő után kihűl. Kreatív és nyughatatlan elmék azonban ezzel nem tudtak megbékélni, így került a tervezőasztalra a „Re-warming stick”, amely akár egy kis varázspálca, a bögrébe helyezve újra felmelegíti az italunkat. Ha pedig a megelőzésben hiszünk, úgy nekünk lettek kitalálva a „Joulies” névre hallgató kávészemek, melyek rozsdamentes acélból készültek és ha rögtön az italba helyezzük őket, megtartják annak eredeti hőmérsékletét. Csakis kávéfanatikusoknak!
Szöveg: Gönczi Petra