Anya csak egy van, anya-lánya kapcsolat sokféle

2013. június 10.
Közel négyszáz nő osztotta meg személyes történeteit az anya-lánya kapcsolatról a negyedik alkalommal meghirdetett Terézanyu pályázaton. A hivatalos díjátadón nyolc kategóriában hirdettek győztest.

Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt. ezúttal is izgalmas tabutémát választottak a pályázathoz: a feltétlen anyai szeretet és elfogadás nem mindig magától értetődő, hiányáról beszélni nagy bátorságot kíván. A díjazott és kiemelt pályázatokban a szigorú és érzelmeiket elfojtó anyák, a boldogtalan mártírok, a szenvedélybetegek vagy a családon belüli erőszak elkövetői és áldozatai éppúgy megjelennek, mint az ugyancsak sokat megélt, de ma már harmonikus kapcsolatokban élők.

„Az idei témánk az eddigi legnehezebbnek bizonyult. Kiderült, hogy az anya-lánya kapcsolattal nem is darázs-, hanem inkább tűzfészekbe nyúltunk. Rengeteg olyan történet érkezett, amelyben a legszégyenletesebbnek vélt családi titkokról, tabukról vallanak a nők, tiszteletet ébresztő nyíltsággal. Történeteikből kiderül, micsoda traumákat vagyunk képesek túlélni, feldolgozni és hogy a gyermekkorban szerzett sérülések felnőttként igenis begyógyíthatók, a családi szokások, minták megváltoztathatók.Szerzőink kivételes tudatossággal fordítani tudtak sorsukon, és egyben a következő generáció sorsán is, mindent megtesznek azért, hogy lányaik, gyerekeik megkapják azt, amit sokan nélkülözni kényszerültek: a meghitt és elfogadó szülői kapcsolatot. Felnőtt nőnek egy új generációja, amely különböző szerepeiben, társként, anyaként, dolgozó nőként olyan tudatossággal alakítja a sorsát, amelyre az elmúlt évtizedekben alig volt példa. Megkezdődött a női szerepek rendszerváltása” – mondta el a díjátadón Rácz Zsuzsa.

A díjazott írásokat a terezanyu.hu-n olvashatod.