Tóth-Szántó Krisztina: Nőnek lenni…

2023. március 08.
Megjelent a Marie Claire 2023/2. lapszáma. Címlapsztárunkkal, Ráskó Eszterrel és fotóriportunk magyar szereplőivel március 8-án 18 órakor találkozhattok az Instagram-oldalunkon is. Mert addig mondjuk, amíg a világ is meghallja.

Elgondolkodtál már azon, mit jelent számodra nőnek lenni? Ne abból az aspektusból közelítsd meg a kérdést, hogy mit várnak el tőled – a környezeted, a társadalom vagy épp a férfiak. Olyan sok réteg rakódott már erre a kérdésre, annyi minden befolyásol minket a válaszadásban. Az esélyegyenlőség jegyében legyünk PC-k, képviseljük a nők jogait, álljunk ki az igazunkért, de közben érezzük a női szerepeket magunkénak: szüljünk, főzzünk, neveljünk gyereket. Meg persze legyünk csinosak, a női identitásunkban önazonosak. Arról se feledkezzünk meg, hogy olyan választ keressünk magunkban, ami előrevisz és megváltoztatja az általános vélekedést – mert nőként ez is a dolgunk.

Tóth-Szántó Krisztina, a Marie Claire főszerkesztője

Tóth-Szántó Krisztina, a Marie Claire főszerkesztője (Ruha: Max Mara Óra: Cluse)

Akármilyen szempontból vizsgálom, nem találom a választ! Vannak címkéim: 44 éves vagyok, elvált, egy 14 éves fiú anyukája. Szeretek főzni, de nem muszájból. Empatikus, megbízható, a barátaim szerint vicces és szerethető vagyok, a mostani lapszámtól kezdve a Marie Claire főszerkesztője. De vajon melyik határoz meg engem női mivoltomban? Önmagában egyik sem, de talán ezek így együttesen sem. Címlapsztárunk, Ráskó Eszter mondta a vele készült interjúban: „Nem tudom, hogy van-e ember, akinek a hétköznapi gondolataiban benne van a nemi identitása. Nincs nagyon erős női misszióm, simán csak embernek érzem magam.” Ezeket a sorokat olvasva jöttem rá, hogy nem akarom megtalálni a fenti kérdésre a választ. Ha megölel minket valaki, és átadjuk magunkat az érzésnek, az női tulajdonság? Ha empatikusan közelítünk meg egy problémát, az női kiváltság? Nem hiszem. És bár Női hangok című fotóriportunkban olyan nőket mutatunk be, akik fontos nőjogi ügyekkel kapcsolatban hallatják a hangjukat és egy egyenlőbb világért küzdenek, jó lenne hinni, hogy egyre többen gondolják, hogy nem a nemi identitásunk határozza meg az életüket. Hallgassuk meg egymást, figyeljünk oda másokra és tanuljuk meg szeretni (elsősorban) saját magunkat. Ne férfiként vagy nőként, hanem emberként. Szóval legyen inkább az a kérdés: mit jelent számodra embernek lenni?

Boldog nőnapot!

Ma 18 órakor várunk benneteket az Insta-oldalunkon!

Ráskó Eszter, Marie Claire címlap

Megjelent a Marie Claire legújabb lapszáma!

Fotó: Lábady István, Smink: Kiss Csilla Haj: Barsi Balázs Styling: Balogh Viktória