Intelligens dilemmák – Mennyit ér az IQ-d?

2013. július 22.

Az intelligencia és az intelligenciahányados kérdése az utóbbi hetekben sokszor és sokféle kontextusban felmerült itthon. De mégis milyenek azok, akik az emberiség legendás két százalékához tartoznak, igaz lehet-e, hogy a nők többsége szégyelli, ha magas az IQ-ja, és miért rettennek el sokan, ha tesztírásra kerül a sor?

Talán sokan emlékeznek az Amerikai szépség bájos-undok szőkéjére, akinek az volt a fő félelme, hogy átlagos. A film aztán egyre árnyaltabb jelentéseit kínálja mind az „átlagosságnak”, mind a „szépségnek”, a szereplők többsége mégis szinte életprogrammá növeszti, hogy mindenáron kivételesnek, különlegesnek kell lennie – vagy legalább látszania. Persze ne legyünk álszentek, nem szorul Hollywood a mi sajnálatunkra, a hasonló célok megfogalmazása sehol sem számít ritkaságnak. A kiélezett versenyhelyzetekben elbukó gyengék és örök másodikak kezét hamar elengedjük, a kivételesség olyan, mint valami láthatósági mellény. Az „átlagember” „átlagéletét” élni az új évezred legrandább mumusa – holott ilyen egyszerűen nem létezik. A félelem azonban, hogy előbb-utóbb mégis ez lesz az osztályrészünk, annál inkább.

A legszínesebb szürkeállomány
Létezik egy közösség, amelynek tagjai egytől egyig elmondhatják magukról: olyan kiemelkedő az intelligenciahányadosuk, amely az emberek mindössze két százalékára jellemző. A Mensa egy nemzetközi egyesület, célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, függetlenül a nemüktől, a származásuktól vagy a társadalmi helyzetüktől – a hazai szervezet Mensa HungarIQa néven 1993 óta működik, és bárki a tagja lehet, aki elmúlt 17 éves, az egyesület nemzetközileg elfogadott intelligenciatesztjét kitölti, és eléri a belépéshez szükséges eredményt.
 „Mi azt gondoljuk, hogy az IQ érték. Nem szeretnénk túlbecsülni, és nem is állítjuk, hogy ez fontosabb érték lenne, mint mondjuk a kreativitás. Ez is egy tulajdonság más fontos tulajdonságok mellett. Az IQ-t igazából az különbözteti meg, hogy ez a leginkább mérhető” – válaszolja az egyesület elnöke, Nagy Lantos Balázs a kérdésre, hogy hogyan lehet, hogy szinte egyszerre tapasztalni az intelligencia erőszakos túl- vagy éppen alulértékelését mostanság. Hogy pontosan mi az intelligencia? Amit az intelligenciatesztek mérnek. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk: problémamegoldó képesség. A változó környezethez való alkalmazkodás képessége. „Még azok is, akik folyamatosan vitatkoznak a témáról, valójában tisztában vannak vele, mi az IQ, hiszen tudják, hogy mit akarnak mérni. Megfogalmazni azonban valóban nagyon nehéz – mondja a Mensa-elnök. – Nekem például tetszik az a magyarázat is, amely szerint az IQ nagyjából az a dolog, amiben az általunk ismert zsenik, mint Leonardo vagy Newton, a legjobban különböznek egy elmeotthon lakóitól.”

IQ, pontokban
– az intelligenciahányadosunk egész (felnőtt)életünkben nagyjából azonos marad
– a Mensának szerte a világon mintegy 30 tagja még nem töltötte be a 10. életévét (nálunk 17 év alattiak nem lehetnek tagok)
– sztárok, akiknek állítólag 130 feletti az IQ-juk: Madonna, Jodie Foster, Sharon Stone, Quentin Tarantino, Natalie Portman, Steve Martin
– amerikai vizsgálatok megállapították: a rendszeres verés és az elszenvedett traumák jelentősen visszavethetik, csökkenthetik a gyerekek IQ-ját
– Balanyi Bibiána minden idők legfiatalabb Mensa-elnöke volt itthon, de újabb rekorddal is büszkélkedhet: 37 évesen ő a legfiatalabb nemzetközi Mensa-igazgató (fejlesztési igazgatóvá nevezték ki)
– Polgár Juditot nemrég a világ legintelligensebb emberei közé választották – a listában ő az egyetlen nő

IQ-ból randevút
Az egyesület januárban kampányt indít itthon „az intelligencia népszerűsítése céljából” – különös tekintettel a nőkre. „Az okos nők társadalmi szerepére szeretnénk felhívni a figyelmet, ennek pedig több apropója is van – meséli Nagy Lantos Balázs. – Megfigyelték, hogy idén először azokon az IQ-teszteken sincsenek már hátrányban a nők, amelyeken eddig kicsit gyengébben teljesítettek. A mi tesztünkön eddig is ugyanannyi volt a nők átlag-IQ-ja, mint a férfiaké. Ám a nők stabilabban hozzák az átlag környéki eredményt, azaz lefelé is kevesebb nő lóg ki, és ehhez hasonlóan a szélsőségesen kimagasló IQ-k között is kicsivel több férfit, mint nőt találunk” – magyarázza az elnök (ez egyébként a férfiak fokozott biológiai sérülékenységével is kapcsolatba hozható).
Beszámol egy friss, átfogó német felmérés eredményéről is: arról kérdezték a lakosságot, vajon ismerik-e az IQ-jukat. Az igennel válaszolók 60 százaléka férfi volt. Ám arra a kérdésre, miszerint „Érdekli-e önt az emberek IQ-ja?”, ugyanilyen arányban, 60 százalékban, de már a nők válaszoltak igennel. „Őket tehát jobban érdekli, mégis kevesebben tudják a sajátjukat. Az okos nők társadalmi szerepe messze nem olyan elfogadott, mint a férfiaké, és közel sem szeretik annyira ezt az információt közzétenni magukról, mert máig sokfelől hallják, hogy a férfiak menekülnek az okos nőktől. Úgy mondanám, a nők többsége talán nem tud olyan büszke lenni a magas IQ-jára, mint a férfiak. Hagyományosan még mindig a férfiak hozzák az észt a kapcsolatba, a nők inkább az érzelmeket. Ideje ezen változtatni” – véli Nagy Lantos Balázs. Jelenleg 930 tagot számlál az egyesület (Magyarországon – elvileg – kicsivel több mint 200 ezer ember csatlakozhatna), és körülbelül kétszer annyi férfi Mensa-tag van itthon, mint nő. Kár lenne elhallgatni ennek kapcsán azt az információt, hogy társkeresőnek sem utolsó az egyesület (ez talán a tesztírási hajlandóságot is jótékonyan befolyásolja): „A mensás nők túlnyomó többsége mensás partnert választ, sőt talán kijelenthető: sokan kifejezetten ezzel a szándékkal érkeznek a közösségbe” – állítja a Mensa-elnök.

Szerző: Fiáth Marianna
Fotó: Profimedia – Red Dot – Corbis

A folytatást keresd a 2012. decemberi Marie Claire-ben.

[Marie Claire, 2012. december]

‘),