Marie Claire KITELJESEDÉS – Kampány a nőkért

2013. július 22.

Bár a ruhája, a szereplői és a neve is új, a főbb célkitűzései ugyanazok. A Marie Claire 2013-ban is pályázatot hirdet, és dacolva a körülményekkel, igenis arra biztatja a nőket, hogy ne adják fel az álmaikat – inkább valósítsák meg. Például a mi segítségünkkel.

Senki sincs egyedül, aki úgy érzi, az egyre mázsásabb feladatok egyre többet és többet követelnek tőle. Akinek már egy gombostűnyi ideje sincs szabadon az agyonzsúfolt hétköznapokban. Akinek egyre többször jut eszébe, hogy miért is tegyen – nemegyszer önzetlenül és viszonzatlanul – erőfeszítéseket azért, hogy másoknak jobb legyen. Ismerjük ezt az érzést szinte mindannyian. A Marie Claire éppen ezért 2013-ban is a magyar nők mellé áll, támogatja és segíti őket, hogy megvalósíthassák az elképzeléseiket – és abban is, hogy rendületlenül bízzanak magukban.

Idei ösztöndíjprogramunkat az önmegvalósítás, a tettrekészség és az aktivitás jegyében hirdettük meg – utóbbiakra talán nagyobb szükség van, mint valaha. Hisszük, hogy a bizonytalan körülmények ellenére is képesek vagyunk megőrizni magunkban a nyitottságot, az alkotás vágyát és az igényt egy élhetőbb életre. Mindazt, ami ahhoz kell, hogy új utakat keressünk, hogy küzdeni tudjunk a céljainkért, és hogy ebben másokat is segíthessünk.

Négy kategóriában várjuk a pályázók jelentkezését. Zsűritagjaink nemcsak bemutatkoznak ezeken az oldalakon, de arról is beszélnek, miért fontos, amit képviselnek, és miért lehet fontos másnak, hogy a jelentkezésével – az erejével, a bátorságával és a mi anyagi hozzájárulásunkkal – fontos ügyeket támogasson.  Mert szükség van rátok.

TÖRŐDJ A NŐKKEL!
Rajnai Gitta
Jelmeztervező és filmvágó, egy ikerpár édesanyja. Évek óta dolgozik civil aktivistaként a női esélyegyenlőségért. Szóvivője volt a Nők a Pályán Egyesület női kvóta bevezetését támogató népszavazási kezdeményezésének, amely a női döntéshozók parlamenti arányának növelését  tűzte ki célul – hiszen a nemi egyenlőtlenségek felszámolásának egyik legfontosabb kulcsa a nők magasabb arányú részvétele a közéletben és a döntéshozatalban. Elnökségi tagja a Nők Lázadása Egyesületnek, amellyel részt vesznek a nőket érintő kérdésekben az ellenzéki közjogi egyeztetéseken, flashmobok, tüntetések szervezésével pedig támogatják más női civil szervezetek munkáját is.

„Ahogy mondani szokták: a legnagyobb kisebbségben ma a nők élnek. A minden-napi életük során a nőknek még ma is számos hátrányos megkülönböztetéssel kell számolniuk. Rengeteg szerepnek kell megfelelniük egy alapvetően egyenlőtlenségen alapuló közegben, amely bár látszólag a férfiaknak kedvez, de amelytől végső soron nő és férfi egyaránt szenved. Úgy látom, a nőknek elsősorban önbizalomra van szükségük ahhoz, hogy merjék kritikusabban szemlélni a helyzetüket, illetve hogy elhiggyék: valóban egyenrangúak, és létezhet társadalmi egyenlőség. Minden olyan eszközt, projektet, amely ezt az ébredési folyamatot segíti elő, nagyon fontosnak tartok. Már önmagában az, hogy a pályázat kapcsán reflektorfénybe kerül a téma, rendkívül hasznos. Kíváncsian várom a beérkező pályázatokat, és remélem, sok érdekes ötlettel, értékes kezdeményezéssel fogok találkozni.”

TÖRŐDJ A MŰVÉSZETEKKEL!
Klementz Panni
Idegenforgalmi közgazdászként végzett, majd Angliában tanult. Később a Pécsi Tudományegyetemen folytatta tanulmányait, és idén szerez abszolutóriumot az ELTE művészettörténet szakán. A LOFFICE coworkinget testvérével, Klementz Katával 2009-ben indították el Budapesten. Elsőként hozták be a magyar piacra ezt az új típusú, közösségi munkamodellt. Budapesten három, Bécsben pedig egy helyszínen működtetnek coworking, stúdió- és hagyományos irodákat. A közösségteremtésen, illetve mentorprogramokon kívül művészetmenedzsmenttel is foglalkoznak. Művészeti kezdeményezésükben és a többi programjukban közös, hogy a friss ötleteket, a bátor projekteket és vállalkozókat segítik piaci integrá-ciójuk során. Nagyszerűnek tart minden lehetőséget, amelynek segítségével transzparenssé válhatnak az új ötletek.

„Támogatok minden olyan kezdeményezést, amely arra ösztönöz, hogy legyünk nyitottak a világra, amely inspirál, és a közösségben való gondolkodásra buzdít. Törődj a művészetekkel, mert segítenek a kommunikációban, kérdéseket vetnek fel, és szélesebb tömegekhez juttatják el a gondolataidat. A vizualitás figyelmet generál. A
Marie Claire pályázatára jelentkezni nagyszerű lehetőség – az az üzenete, hogy amiben hiszünk, amiért küzdünk, amiben bízunk, amit alkotunk, amit szeretünk, azt használjuk ki, fordítsuk le mások nyelvére, hirdessük. Törődjünk egymással, gondolkozzunk közösségben.”

TÖRŐDJ A GYEREKEKKEL!
Rutkai Bori
Papírforma szerint video-tervezőművész. Aztán az élet úgy hozta, hogy a zene lett a szakmája, és a mozgóképkészítéssel csak szakaszosan találkozik, például a klipjei rendezőjeként. Két saját zenekara van: a Specko Jedno (funk & jazz) felnőtteknek, a Hébe Hóba Bandával pedig a Vacka dalokat játsszák gyerekeknek. Ezenkívül a Budapest Bárban régi, szép táncdalokat frissítget a kollégáival. Ősszel nyitották meg Szalonka nevű kreatív gyerekfoglalkoztatójukat Sándor Vicával, ahol Kokas-foglalkozásokkal, manuális és mozgásórákkal várják a gyerekeket.

„A gyerekkoncertezés és a szalonkázás közben sokat moralizálok, merengek azon, hogyan lehet a gyermeki lelket-szellemet szépen és optimálisan gondozni, közben megőrizni azt a fajta nyitottságot, kreativitást és vitalitást is, amely gyakran elvész a felnőtté válás harcos helyzeteiben. Az olyan pályázatokat támogatnám, amelyek a gyerekek világát ismerve, azt tiszteletben tartva építik ki azokat a lehetőségeket és kereteket, amelyekben a »kicsi emberek« lelke gazdagodik, fejlődik, játékos és humánus kapaszkodók között. Gügyögők vagy szigorú fegyelmezők helyett az értő figyelem letéteményesei kerestetnek!”

TÖRŐDJ AZ EGÉSZSÉGGEL!
Telkes Orsi
2006-ban tanult pályáját, a marketinget elhagyva igazi hivatást választott: jógaoktató lett. Azt mondja, élete legjobb döntése volt. Határtalan öröm látni, mondja, hogyan teszi szebbé és tartalmasabbá a jóga az emberek életét, hogyan múlnak el a fizikai fájdalmak, és enyhülnek a lelki sebek. Nemcsak jógaórákat tart, de jógatáborokat is szervez és vezet, amelyek után „feltöltődve és mosolyogva mennek haza az emberek. Biztosan érzem, hogy jó úton járok, mert rengeteg visszajelzést kapok a tanítványaimtól, hogy a jóga szeretete és gyakorlása hogyan nyitja meg számukra a tudatos, egyben teljesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet felé vezető kapukat.”

„Annak idején a döntésem egyik oka az egészségem volt. A menedzseri lét rengeteg stresszt hozott az életembe. Az egészség azonban olyan érték, amelyre nagyon kellene vigyáznunk, hiszen nincs belőle több. A lélek egészsége ugyanolyan fontos, mint a testé – a kettő egymással szoros kölcsönhatásban működik. A lelki sérülések, az érzelmi elfojtások előbb-utóbb a test megbetegedéséhez is vezetnek. Sokkal több figyelmet kellene szentelnünk a betegségek megelőzésének, az egészségünk megtartásának. Különösen örülünk tehát minden olyan pályázatnak, amely az egészségmegőrzés területén működő tevékenységet mutat be, de természetesen minden olyan pályázatnak is, amely a testi-lelki gyógyítás szép hivatásával kapcsolatos. Törődjünk magunkkal – és egymással!”

Szerző:
Fiáth Marianna
Fotó: Sárosi Zoltán
Fotóasszisztens: Hargitay Olivér
Styling: Laczkó Mónika
Smink: Kiss Csilla, Zentai Flóra
Sminkasszisztens: Novonics Edit
Ruhák: Guess, Max Mara, New Yorker, Promod
Cipő: New Balance

[Marie Claire, 2013. április]

‘),