Hillary Clinton kapta a legdrágább ajándékokat

2013. szeptember 16.

A legértékesebb ajándékot – gyémánttal és rubinnal kirakott ékszereket – Hillary Clinton kapta Szaúd-Arábia királyától, Abdullah bin Abdul Aziztól.

A nyakláncból, karkötőből, fülbevalóból és gyűrűből álló szett értéke félmillió dollár. A volt külügyminiszter Bruneiből is – 58 ezer dollárt érő – ékszereket kapott. Algériából ezüst teás- és boroskészlet érkezett (közel 3800 dollár értékben), Azerbajdzsánból pedig 420 dollárnyi kaviár és szőnyeg. Putyin pedig egy 560 dolláros konyakkal lepte meg Hillaryt.

Luxusórák és gigaszablya

Obama elnök legértékesebb ajándéka Silvio Berlusconitól származik, egy művészeti album Marilena Ferrari fotóival (más, Olaszországból érkezett ajándékokkal együtt az összértékük 124 ezer dollár). Obama listáján a második egy 16500 dolláros aranyóra, amelyet Szaúd-Arábiától kapott.

Az amerikai elnök ajándékai között találni óriási kávébabot (Kolumbiából), bőr pénztárcát és táskát (Franciaországból), a Fehér Ház és a Kreml képével díszített porcelán vázát (Oroszországból) és egy óriási szablyát Mongóliából.

Az ajándékozás régóta fennálló szokás az állami vezetők körében, így fejezik ki az egymás iránti tiszteletet. Az értékes szuvenírek általában a nemzeti gyűjteményeket gazdagítják, de előfordulhat, hogy az ajándékozott szeretné megtartani az ajándékot és megvásárolja magának – írja a Daily Mail.