Bemutatkozik az Anka Design

2013. szeptember 19.
Szeretünk új dolgokat felfedezni. Pláne divat terén. Ezúttal a Budapesti Divatiskola divattervező szakán végzett Kesjárné Mészáros Ancsával, az Anka Design tervezőjével beszélgettünk - a kezdeti szárnypróbálgatásokról.

Most fejezted még csak be az iskolát, de már az első évben megalapítottad a saját márkád, az Anka Designt.

Igen. Az iskola három éve alatt ugyan még senki sem várta el, hogy azonnal önálló márka építésébe kezdjek. De én magam felé mindig nagyon nagy elvárásokat támasztok. Az Anka Design kezdeti szárnypróbálgatása egyre több megrendelést hoztak, de ennek ellenére nehéz volt meghatároznom azt az irányt, ami egy márka kialakításához szükséges. Az első ruháim nagyon extrém darabok voltak, szerettem volna az emberek asszociációs képességére hatni. Ennek ellenére az állatvilág ihlette, „Védőruhák” elnevezésű első kollekcióm elnyerte a Hungarian Fashion Contast divattervezői kategóriájának első díját. Ezután egy táska és kiegészítő tervezős időszak következett, majd Makra Laura ékszertervezővel megalapítottuk közös márkánkat a MAKRANKA-t, aminek már az első darabjaival kijutottunk a WAMP Design vásárra. Tavaly pedig a Marie Claire Fashion Days – Az év fiatal tervezője pályázatára is beneveztem, ahol sikerült bejutnom a legjobb huszonöt versenyző közé. Minden lehetőséget megragadok, mert tudom, hogy csak így juthatok előre.

 

 

Milyen anyagokkal dolgozol?

Kedvelem az erőteljes anyagpárosításokat és a különleges szabásvonalakat. Szeretem a kontrasztot, a lágy esésű anyagokat keményekkel keverni. Az anyagpárosításaimmal az erőt szeretném sugározni, ami azt hiszem érezhető is, mert egyre több férfi érdeklődik a még csak tervbe vett férfiruha kollekcióm iránt.

Nemrég az Anna and the Barbies énekesnője, Pásztor Anna is felkért, hogy légy a színpadi ruháinak állandó tervezője.

Egy régi megrendelőm felkért, hogy tervezzem meg a menyecske ruháját. Természetesen elvállaltam, hiszen menyasszonyi és alkalmi ruhákat is készítek. Az egyik ruhapróbán megkérdezte, lenne-e kedvem Pásztor Annát öltöztetni, mert Anna elég nyitott az új tervezőkre, és ha gondolom, megkérdezi őt. Persze, hogy igent mondtam, nagyon örültem, mivel ez hatalmas lehetőség és így az extrém darabjaim is célba érhetnek. A munka kapcsolatunk hivatalosan tavaly augusztusban indult, és azóta már öltöztettem őt lemezbemutatóra és klipforgatásra is, legutóbb pedig a Művészetek Palotájában tartott, Óz című koncertjükön már nemcsak ő, de Szalóki Ági és Frenk is Anka Design ruhába bújt.

Merre tovább?

Két nagy tervem van: az egyik egy plus size kollekció, a másik egy férfiruha kollekció. Mindkét terület nagy kihívásokat tartogat számomra. Hamarosan Tóth Verával is lehetőségem lesz együtt dolgozni, októberben pedig az Alternative Hair Showra én tervezem Hajas László mesterfodrász modelljeinek fellépő ruháit. Nagyon izgulok, hiszen a londoni Royal Albert Hall színpadán láthatom majd viszont a ruháimat…