A fiú kissé bogaras

2013. szeptember 24.
A fiatal katalán tervező és parfümkreátor, Santiago Burgas i Bou nem követi a tradíciókat, így illatkompozícióit sem virágos tavaszi rétek ihlették. Inspirációja a hangyák néma világa, ahol a szagok egyet jelentenek a túléléssel. Nem hagyhattuk őt szó nélkül, személyesen faggatuk.

Parfümjeid szinte berobbantak a „megszokott” illatkreációk közé. Hogy született meg a kapcsolat a az ízeltlábúakkal?

Öt évvel ezelőtt, egy divattervezési projekt keretében, XV. századbeli ruhák stílusával dolgoztam, mikor felfedeztem az akkori emberi társadalom és a hangyák szerveződése közötti hasonlóságot. Megláttam azt is, hogy az egykoron készült ruhák színe és alakja, valamint a hangyák anatómiája és színezete között sok egyezés van. Ez nagyon inspirálóan hatott rám, és elhatároztam, hogy a márkám logója a hangyakirálynő lesz, ő uralja ezt az új „hangyabolyt”, ami átitatódik finom aromákkal és stílusos viselettel.

Ezután elmerültem a hangyák megfigyelésében, és elámultam, mikor észrevettem, hogy a hangyák illatokkal kommunikálnak egymással. Így három éve elkezdtem kísérletezni parfümökkel, eszenciákkal és különböző illatmolekulákkal, hogy rájöjjek, milyen lehetőségeket rejlenek az emberek közötti kommunikációban. De nem csak az egymás közötti információcsere módját, hanem minimál stílusukat is átvittem a kollekcióimba: eltüntettem például a felesleges extrákat a csomagolásokról, de megtartottam a komplexitást a parfümök összeállításánál, figyelve a molekulák, valamint az olajeszenciák minimális eltéréséit is. Unisex elven dolgozom, ami szintén a hangyákhoz kapcsolódik, – mivel látszat alapján-, a hím és a nőstény nem különböztethető meg egymástól. A legújabb, LÔANT COLLECTION parfümkreációm is ennek szellemében készült. Úgy vélem mindannyian ugyanolyanok vagyunk, és célom, hogy a korlátokat és a különbségeket redukáljam a nemek és a klisék között.

Az illatok mellett tervezéssel is foglalkozol. Elsőre egy merész, avantgarde póló kollekciót képzelnénk hozzád, de a férfiingeid inkább az eleganciát tükrözik. Jellemző rád ez a kettősség?

A hagyományos ruhaszabászat és parfümkreálás nem tér el annyira egymástól, mivel mindkettőhöz kifinomult szerkezeti technika szükséges. Ennek tökéletes elsajátítása után lehet csak szétbontani, majd összeállítani egy új koncepciót, vagy dizájnt.  Férfiak és nők számára is terveztem már ruhákat, de a múlt évben a férfiingekre fókuszáltam, mivel a kreativitásomat és a tehetségemet ott szeretném használni, ahol hiányosságokat látok a férfidivatban. Olyan ingeket tervezek, amelyek az elegáns, de erős személyiségű férfiakhoz illenek, akik a minőséget és a dizájnt értékelik, ugyanakkor különleges ruhákat szeretnek viselni.

A nők könnyebb helyzetben vannak, több lehetőségük van, hogy magukhoz illő ruhákat válasszanak, míg férfiaknak nehéz olyan inget találni, amely stílusos, dízájner darab és a legjobb alapanyagokból készült. De örömmel tapasztalom, hogy sok nő is hordja őket, mivel az ingeket személyre lehet szabni, teljesen egyediek. Ezen kívül, ahol lehet, a 0 km elvet alkalmazom, vagyis csak helyi cégekkel dolgozom. Nem követem egyik hagyományt vagy trendet sem, szeretem kényelmes kiegészítőkkel kombinálni az eleganciát és a stílust. Szívesen viselek például tradicionális katalán cipőt, (espadrilles-t, ami eszpartó fűből készül) elegáns inggel. A parfümöknél szintén nem követem a hagyományos szabályokat, egyetlen parfümöt ajánlok, a maga sajátos olfaktív (szag) piramisával, de sok esszenciával. Ezeknek megvan a saját egyediségük, és szintén elegyíthetők egymással. Így a vásárlók számára megadjuk a szabadságot a kreativitáshoz, hogy saját maguk kreálják a parfümjüket.

Min dolgozol jelenleg?

A LÔANT COLLECTION számára dolgozok két új illaton, valamint szeretnénk egy olyan felületet létrehozni a weboldalunkon, mely segítségével a látogató összeállíthatja a saját ízlésére szabott ingét.

Hogy látod magad öt év múlva?

Nem hiszem, hogy az egyenlőségről és a klisék elhagyásáról megfogalmazott véleményem pár év múlva megváltozna. Úgy látom magam, hogy olyan emberek fognak körbevenni, mint amilyen én vagyok, akik értékelik a minőséget, a kézműves munkát, és a kreativitást, nem csak a végterméket. Azok, akik szeretnek egyéniségekként mutatkozni, nem pedig csak egy csoport tagjaként, ők hoznak változást, például azzal, hogy a saját személyes parfümjüket viselik. Terveim között szerepel, hogy a márkámmal és az ötleteimmel – a hangyák egyszerű életmódján keresztül – elérjem az embereket világszerte.