Boccaccio újra megbotránkoztat

2013. szeptember 25.
Vita folyik a Boccaccio-évfordulóra készült kampányról. Pedig ahogy a posztereken, a Dekameronban is szerepelnek félmeztelen lányok.

A nagy itáliai író évszázadokkal a születése után is képes heves érzelmeket és vitákat kavarni. Boccaccio születésének hétszázadik, főműve, a sikamlós történetekkel teli Dekameron születésének pedig hatszázhatvanadik évfordulóját ünnepli Olaszország.

Firenze egy teljes éven át tartó programsorozatot állított össze, és ezt ki is plakátozták a városban. A legutóbbi programok posztereitől azonban a helyi önkormányzat elhatárolódott: a fotókon alsóruhában álló hölgyek láthatók.

Az ellenzőknek nem tetszik, hogy közpénzen ennyire szabadon értelmezett képekkel reklámoznak komoly kulturális értékeket és eseményeket. Az alkotók szemére vetik, hogy nem erőltették meg magukat, nem kerestek érdekes eszközöket Boccaccio és a Dekameron mai népszerűsítésére. A félmeztelen lányok képe szerintük elveszik a mindenféle terméket fiatal modellekkel kínáló plakátok között. A fotókat készítő csapat viszont azzal érvel, hogy ez nem tiszta reklám, a képek egy performansz részei, és az alkotók a művészet modern eszközeivel, szabadon értelmezik újra Boccaccio írásait.