Megnyílt a World Press Photo kiállítás

2013. szeptember 27.
A World Press Photo kiállítás idén is a világ legnagyobb fotósversenyének díjnyertes képeit mutatja be. A kiállítást az On The Spot dokumentumfilmesei, Cseke Eszter és S. Takács András nyitották meg.

Összesen 167, az elmúlt év eseményeiről szóló képet mutat be a World Press Photo kiállítás, amely Budapesten péntektől látható a Néprajzi Múzeumban. A világ talán legrangosabb sajtófotó pályázatára több mint 100 ezer fotó érkezik be évente, ezekből elismert szakemberekből összeállított, nemzetközi zsűri választja ki a legjobbakat.

A kiállítást az M1-en futó On The Spot dokumentumfilmesei, Cseke Eszter és S. Takács András nyitották meg, megbecsülve a tárlat értékét: – 2012-ben 121 újságíró, fotográfus, hangmérnök, riporter és médiamunkás halt meg – ismertették a statisztikát –, ez az ára ezeknek a képeknek. Cseke Eszter szerint a díjnyertes hírfotósok és dokumentumfilmesek egyik dilemmája, amikor egy személyes drámáról szóló kép vagy film sikeres lesz, bejárja a világot, és ami valakinek élete tragédiája volt, az a fényképész karrierjének egyik csúcspontja lesz. – Ezt a dilemmát csak azok képesek feloldani, akik a helyszínen nemcsak a munkájukat végezték, hanem együtt lélegeztek azokkal, akikről a felvételeket készítették.

S. Takács András elmondta, hogy kétféle fotóssal és filmessel találkoznak a frontvonalakon, az egyik már kiégett, cinikus, alkoholista vagy kábítószerfüggő, a másik pedig csodával határos módon megőrzött valamit abból az őszinte kíváncsiságból, ami miatt erre a szakmára adta a fejét, és ez érződik is a legjobb képeken.

A kiállítást megnyitó két dokumentumfilmes végül Robert Capáról mesélt el egy történetet, aki, amikor a tévében végignézett egy csatát, azt találta mondani, hogy a fotográfia meghalt. – Az azóta eltelt néhány évtized során a mozgókép olyannyira felpörgött – mondta S. Takács András –, hogy ma már a világ legtöbb televíziójában nem kerülhetnek adásba a World Press Photo legjobb képei, mert túlságosan fájdalmasak, véresek és valóságosak a főműsoridőhöz. Éppen ezért ilyen erőteljes ez a kiállítás, és a fotográfia jobban él, mint valaha.

A Néprajzi Múzeumban a World Press Photo díjnyertes képei mellett folyamatosan vetítik az On The Spot dokumentumfilmjeit is, amelyek ugyanazokon a helyszíneken készültek, mint a kiállítás fotói, Gázától Japánig. Közben az M1 jövő szerdától kéthetente tűzi műsorára a műsor negyedik évadát.

A budapesti World Press Photo október 27-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban.