Anyáról lányára – Annie Lennox AIDS-ellenes kampánya

2013. szeptember 30.
Ha sikerülne megállítani, hogy a HIV-fertőzött anyák továbbadják a gyereküknek a fertőzést, óriási lépést jelentene az AIDS-ellenes harcban – véli Annie Lennox énekesnő, aktivista.

Az egyre fejlettebb gyógyszereknek köszönhetően nemcsak a fertőzöttek életkilátásai javulnak, de arra is egyre nagyobb esély van, hogy a HIV-fertőzött anyák ne adják tovább a betegséget a kisbabájuknak. Annie Lennox énekesnő és férje, Mitch Besser – a Mothers2Mothers alapítvány igazgatója – újabb kampányba kezdett, amelynek célja, hogy a Fekete-Afrikában élő fertőzött nők megfelelő képzést kapjanak a felelősségteljes terhességet, szoptatást illetően – írja a BBC.

Az alapítvány aktivistái felkeresik az érintett nőket, felhívják a figyelmüket, hogy a terhesség alatt milyen gyógyszereket kell szedniük. A fejlett gyógyszerek megjelenése előtt négy-öt kisbaba közül egy biztosan fertőzötten született meg, mára ez az arány jóval kisebb, de ehhez szükség van a megfelelő óvintézkedések betartására.

Ma több tucat HIV-ellenes gyógyszer létezik, amelyek meghosszabbítják a betegek életét és javítják az életminőségüket, de egyik sem képes teljesen kiirtani a vírust a beteg szervezetéből.

Annie Lennox 2007-ben saját AIDS-ellenes kampányt indított SING néven, célja, hogy felhívja a figyelmet az afrikai gyerekek és nők betegségére, és támogatást szerezzen számukra.