Kölcsönözhető luxus

2013. október 09.
Legtöbbünknek van legalább egy "álmaim táskája", amiért fanatikusan és elszántan rajong. Ám a nagy beteljesülést, a megvásárlást, néha egy aprócska papír, az árcédula akadályozza. Egy fiatal vállalkozó szellemű lány, Izmindi Teodóra, igyekszik valóra váltani álmainkat, akkor is, ha csak egy hétvégére. Gyertek, nyissunk be az első magyar luxustáska kölcsönzőbe, a Lux You-ba.

Mikor döntöttél úgy, hogy beindítod Magyarországon ez az egyedülálló vállalkozást?

Öt évvel ezelőtt, a Szex és New York című filmben találkoztam az ötlettel, de akkor még nem érintett meg igazán. Egy évvel később nyaralni mentem az Egyesült Államokba, ahol láttam, hogy a táskakölcsönzés tényleg egy felkapott üzlet. Újra feltámadt bennem is az ötlet, de végül csak tavaly nyáron jutottam elhatározásra. Elsőként felmértem a lehetőségeket, hogy milyen körülmények között hogy lehetne egy luxus táska kölcsönzőt beindítani Magyarországon, majd idén januárban megalapítottam a LuxYou-t. Azóta folyamatosan szereztem be a táskákat, majd június elején elindult a szolgáltatás. Szemben az angol és amerikai kölcsönzőkkel, – ahol az egész tranzakciót online bonyolítják, és postán küldik ki a terméket a megrendelőknek-, nálunk az emberek szeretik kézbe venni, amiért pénzt adnak. A megrendelés természetesen a LuxYou-nál is internetes felületen történik, de az átadás és a fizetés személyesen. Ez egyfajta bizalomépítés is, hiszen így az ügyfél személyesen győződhet meg arról, hogy a pénzéért az eredeti minőséget kapja: egy Louis Vuitton táskánál például ellenőrizheti a kézzel készített fogantyúk tökéletes minőségét vagy a rendkívül precíz kivitelezést.

Hány márka közül lehet választani és miért ezek mellett döntöttél?

Jelenleg húsz táska van, négy márkából: Louis Vuitton, Burberry, Furla és Gucci.  Amikor kiválasztottam a táskákat figyelembe vettem, hogy itthon melyek a populáris márkák, próbáltam nem a saját ízlésem után menni. Igyekeztem több stílust és színt lefedni, és törekszem arra, hogy a kollekció minden szezonban egy-két új darabbal, később pedig új márkákkal bővüljön. Tervezem övekkel és sálakkal is kiegészíteni a kínálatot. A táskák a saját tulajdonomban vannak, vadonatúj mindegyik, részben itthon, részben pedig Bécsben vettem őket.

Eddig milyenek a  tapasztalataid?

Kétféle ügyfelünk van: az egyik, aki megengedhetné magának, hogy megvegye a táskát, de nem akarja, hogy benne álljon a pénze, mert nem használná ki. Így inkább, ha elmegy egy eseményre, kikölcsönzi az eredeti ár tizedéért.  A másik ügyfél, pedig aki nem tud kiadni több százezer forintot egy táskáért, de megér neki pár tízezer forintot hogy egy fontos eseményen, – ahol „villantani” kell-, luxus kiegészítővel jelenjen meg. Az árakat úgy alakítottam ki, hogy a legrövidebb kölcsönzési időtartamra (egy hétvégére) a táska bolti árának tíz százaléka, két hétre tizenöt százalék, míg a leghosszabb időtartamra, (egy hónapra) húsz százalék. A táskák kölcsönzésével eddig még nem volt probléma, vigyáznak rá és időben visszahozzák, hiszen aki leteszi a kauciót, annak érdeke is, hogy sérülésmentesen kerüljön vissza hozzánk a táska. Persze normál amortizációval számolunk: igaz, hogy ezek egy életre szóló minőséggel készült táskák, de egy kis kopás, még belefér.

Neked melyik a kedvenc táskád?

Imádom a táskákat, így nehéz válaszolni, minden egyes típusnak van különlegessége, ami miatt a kedvencem. Nagy álmom egy Hermés, de azt hiszem, arra még várnom kell…(nevet)