Mobil vészjelző a nőkért

2013. október 14.
Egy kísérleti program részeként mobil vészjelző készülékeket tarthattak maguknál olyan fővárosi nők, akik úgy ítélték meg, hogy veszélyben vannak otthon. Az első tapasztalatok szerint a segélyhívó bevált, és szükség lenne rá akár országos szinten is.

„Mielőtt megkaptam a segélyhívót, csak kísérettel mentem el otthonról. Most már néha egyedül teszem meg az utat” – ez a mondat az egyik asszonytól származik, aki mobil segélyhívó készüléket kapott a Vodafone a Nők Biztonságáért program segítségével. A program 2012 februárjában indult el Magyarországon, most az azóta gyűjtött tapasztalatokról számoltak be a szervezők.

Jelenleg több mint 30 fővárosi – IX., VII. és XII. kerületi – érintettnél van ilyen készülék, és közülük 20 nővel sikerült beszélnie a szervezőknek a közvetlen tapasztalatokról. A nők többsége titokban tartotta, hogy segélyhívóval rendelkezik, de volt olyan asszony is, aki pont attól érezte magát biztonságban, hogy megmondta a bántalmazójának, hogy a készülék nála van, és bármikor segítséget hívhat.

A beszámoló szerint hatan adtak le éles riasztást, ők később azt emelték ki pozitívumként, hogy nagyon gyorsan jött a rendőri segítség. A gyorsaság abból adódik, hogy a rendszerben regisztrált nők élethelyzetéről, körülményeikről az adott kapitányságnak már vannak előzetes információik. Az előzetes elemzést, hogy kihez kerüljön készülék, a NANE munkatársai végezték el. A segélyhívó egyetlen gombnyomással leadja a riasztást, az érintettnek bele sem kell szólnia, és a központban már hallják is, hogy mi zajlik a háttérben. Ha pedig akkora a veszély, hogy a bántalmazottnak menekülnie kell, akkor a készülékben lévő GPS segítségével meg tudják találni.

A programot az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége a 2011-es évet összegző éves jelentésében a családon belüli erőszak szempontjából potenciálisan nagy veszélynek kitett áldozatok megsegítésére szolgáló „ígéretes gyakorlatként” jellemezte. A hat országban működő rendszer támogatását Írország és hazánk kivételével mindenütt állami feladatként kezelik.

A program hazai megvalósításában szerepet vállalt a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Top Cop Security Zrt. és az iData Műszaki Informatikai Kft. is. Hosszútávú cél a rendszer szélesebb körű elterjesztése, akár országos szinten, valamint elérni, hogy a program állami támogatást kapjon – derült ki a Vodafone Magyarország Alapítvány sajtóbeszélgetésén.