Magyar lány a világ legjobb 25 fodrásza között

2013. november 07.
Rácz Böbi hairstylist, a Hajas Stúdió trénere egyedüli magyarként jutott ki a fodrászok legrangosabb londoni versenyére, az Alternative Hair Show-ra. A Royal Albert Hallban megrendezett esemény nemcsak a hajköltemények látvány show-jának ad otthont, de jótékonysági ügyet is támogat.

Mesélj a versenyről, mitől különleges – az extrém hajcsodákon kívül – az Alternative Hair Show?

Amellett, hogy ez a világ legrangosabb fodrászversenye, jótékonysági rendezvény is, amelyet Maggie és Tony Rizzo hívott életre 1983-ban, mikor kétéves kisfiukat elvesztették leukémiában. Alapítványuk, az Alternative Hair Charitable Foundation, valamint a Hair Show az eltelt harminc év alatt – a fodrászok és a nézők segítségével – az egyik legnagyobb jótékonysági szervezetté és eseménnyé nőtte ki magát a vérrák elleni küzdelemben. A világ minden részéről vonzza a fodrászokat. Annak ellenére, hogy a fodrászok önköltségen vesznek részt a rendezvényen, minden évben művészi hajshow-val kápráztatják el a közönséget a királyi színházban. Az Alternative Hair Show immár negyedik éve karolja fel az ifjú tehetségeket az International Visionary Award kiosztásával – ez az esemény legfontosabb része.

Kik kapják ezt a díjat?

Azok a versenyzők, akik képesek a teljes látvány megalkotására, vagyis egy gondolat, egy inspirációs hangulat olyan szintű előhívására, amely a modellel, a ruhával, a sminkkel és a hajjal együtt – fotón és színpadon egyaránt – lenyűgöző képi világot alkot. A versenykiírás nem szorítja keretek közé az indulókat, a hajból bármilyen látványt életre lehet kelteni, így mindig szubjektív a döntéshozás. Ez a legizgalmasabb és legszínvonalasabb verseny jelenleg, ezért is döntöttem úgy, hogy elindulok, és „megméretem” az ízlésem és a tudásom.

Hogy készültél a versenyre? Milyen témát választottál?

Akár egy sportoló az olimpiára, de a fizikai erőpróbák helyett fejben készültem. Imádom a kihívásokat, közben mindig újat tanulok a hajról és saját határaimról is. Azt vittem a színpadra, ami mostanában foglalkoztat: ellenkultúra a művészetben. A New Wave nemcsak a zenére, de a filmművészetre, az irodalomra és a képzőművészetre is egyaránt nagy hatással volt a nyolcvanas években. A felkészülés elején ennek a korszaknak a legkarakteresebb alkotásait kutattam fel, tanulmányoztam az akkori frizurák szögeit és textúráját. Ahogy megszületett a kép a fejemben – egy graffitizett, a 80-as éveket idéző, mégis előremutató szabásvonalú ruha –, felkerestem azokat a szakembereket, akik aztán segítettek megvalósítani: a kedvenc ruhatervezőmet, az Anka Designt, valamint Fork Imre graffitiművészt, aki a ruhára printelt alkotást készítette. Augusztus elején, további ötletek hozzáadásával, Szeidl Mariann lefotózta az összképet, majd  pár inspirációs mondat kíséretében kiküldtem a fotóanyagot Londonba. Egy hét múlva jött a válasz: bejutottam a világ legjobb 25 fodrásza közé. Legalább hatszor olvastam újra a levelet, mire az agyam felfogta, hogy ott leszek a versenyen.

És milyen volt a fogadtatás a Royal Albert Hallban?

Nagyon erős volt a mezőny, csodálatos hajkölteményekkel. Az alkotásom rengeteg platformon megjelent, és büszke vagyok arra, hogy a Telegraph a munkámmal indította az eseményről készült fotósorozatát. Megható volt, amikor Tony Rizzo, az Alternative Hair Show alapítója, és Anthony Mascolo, a TIGI első embere személyesen köszönték meg a munkánkat, és bejelentették, hogy az idei rendezvényen több mint 181 ezer font gyűlt össze az Alternative Hair Charitable Foundation számláján. Felejthetetlen élmény volt, remélem, lesz alkalmam legközelebb is kijutni.

 

Köszönet a fotókért Nagy Lindának.