„Mindenben lehetőséget látok” – Katona Ildikó, AmCham jelölt

2013. november 08.
A negyedik alkalommal meghirdetett AmCham Női Kiválóság Díjra bárki jelölhetett olyan sikeres női vállalkozókat, akik példaképül szolgálhatnak mások számára. A jelöltek között szerepel Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó Kft. tulajdonosa is.

A negyedik alkalommal meghirdetett AmCham Női Kiválóság Díjra bárki jelölhetett olyan sikeres női vállalkozókat, akik példaképül szolgálhatnak mások számára, és akik segítenek megmutatni, mire van szüksége ma egy nőnek a sikerhez. Közel 60, a legkülönfélébb területeken eredményes hölgyet jelöltek az elismerésre barátaik, munkatársaik, családtagjaik. A zsűrinek nem volt egyszerű dolga a sokféle sikertörténettel megismerkedve: többszöri tanácskozásra volt szükségük a legjobb öntés meghozatalához. Ennek eredményeképp kiválasztották azt az öt vállalkozónőt, akik a november 13-i díjátadón izgulhatnak a győzelemért, és akiket az elkövetkezendő napokban egy-egy velük készült interjún ismerhettek meg.

Következzen Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó Kft. tulajdonosa!


Hogyan tudta meg, hogy Önt is jelölték a negyedik alkalommal meghirdetett AmCham Női Kiválóság Díjra?

Üzenetet kaptam a szervezettől, aminek nagyon örültem és nem tagadom, meghatódtam tőle.

Esetleg tudja is, hogy kik jelölték?

A munkatársam, a férjemmel közös cégünk ügyvezetője jelölt. Legjobban mégis annak örültem, hogy ez bizonyítja a nagyon jó munkatársi kapcsolatunkat – és nem utolsósorban – a barátságunkat. Olyan jellemzést írt rólam, ami alapján a zsűri a második fordulóba juttatott.

A családjában ki, mit szólt a nevezéséhez?

Először csodálkoztak rajta, hiszen a családban főleg anyaként és feleségként létezem. Látják, hogy sokat dolgozom, de az üzletasszonyi minőség hangsúlyozását kerülöm. De nagyon örültek, és azt hiszem, büszkék rám.

A bátorság, kreativitás, kitartás, elszántság, újító szellem, inspiráló személyig, hasonló erények szükségesek a jelöléshez. Önnek van olyan női példaképe, aki mindezt megtestesíti?

A családunkban több nagyszerű női alak példakép számomra. Az édesanyám munkabírása a mai napig követhetetlen számomra. Eleven szelleme, gondolkodása és takarékossága vállalkozóként is kitűnő mintát nyújt. Apai nagymamámról mindig tudtam, hogy kivételesen bátor és elszánt, de csak nemrégiben tudtam meg róla, hogy a málenkij robottól mentette meg a fiát, az apámat. Anyai nagymamám pedig özvegyen nevelte fel négy gyermekét. Szikár, szerény, dolgos asszony volt, aki szeretettel tanítgatott a konyhai munkákra. Ők olyan asszonyok, akikre mindig lehetett számítani. Stabil, szeretetteljes családot tartottak össze, és soha nem panaszkodtak, nem kerestek felelősöket és nem ismertek lehetetlent. Büszke vagyok rájuk.

Milyen tulajdonságai segítenek abban, hogy helyt álljon női vezetőként?

Szerencsés csillagzat alatt születtem, mindenben lehetőséget látok, és van is energiám lehajolni értük. Pozitív életszemlélet jellemez, nem ismerem a félelmet, a nehézségek pedig inspirálnak. Tudok kivonni, ennyi elég a pénz beosztásához. A legkisebb fiam egyszer azt mondta: anya, veled az a baj, hogy soha nem problémázol. A leghasznosabb tanult tulajdonságom: szeretek a hátrányból előnyt kovácsolni.

Visszatekintve mi volt a legnagyobb mérföldkő a karrierjében vagy a legnagyobb nehézség, amiből győztesen, sikeresen jött ki?

Az egyik az volt, mikor a kamarai törvény miatt tönkrement az első vállalkozásunk, de nyugodtan, zökkenőmentesen sikerült váltanunk. Egy évig nem vettem ki bért, de az alkalmazottak megkapták a fizetésüket. A másik pedig az volt, mikor – nem kis szerencsével -, megszereztük a Twilight/Alkonyat című bestsellert, és sikerére egy komoly márkát építettünk fel, Vörös pöttyös könyvek néven. Most is van egy fordulópont: egy új brandet kezdtünk építeni, Royal Present néven: ha valaki üzleti partnereit vagy szeretteit szeretné meglepni magas presztízsű, különleges meglepetéssel, akkor a kifinomult, fa-bőr borítású jegyzetkönyveink és agendáink tökéletes ajándékok lehetnek.

Mi az a szabadidős tevékenység, ami leginkább jellemzi a személyiségét?

Az utazás.