Esküvő vintage stílusban

2013. december 16.
Olyan esküvőt szeretnél, amiről még sokáig fognak beszélni? Klenovszki Mimi, aki tematizált vintage esküvők szervezésével foglalkozik, elárult nekünk néhány titkok, amikkel igazán különlegessé tehetjük életünk nagy eseményét. Coco Chanel, Marilyn Monroe és egy kis időutazás következik.

Milyen a hamisítatlan vintage hangulat?

A vintage esküvőkben az a varázslat, hogy bármilyen divatirányzatot megidézhetünk a húszas évek glamourjától egészen a hetvenes évek hippi korszakáig. A modern vintage gondolatába sok minden belefér, hiszen ezek az évtizedek eszméletlenül mozgalmasak voltak. Olyan nevek inspirálnak minket, mint Coco Chanel, Marilyn Monroe vagy Jackie Kennedy.

Neked melyik a kedvenc korszakod?

Nagyon közel áll hozzám a húszas évek Amerikája, ami  A nagy Gatsby filmnek köszönhetően most nagyon  felkapott. De a hetvenes évek szabad gondolkodásának  is sajátos bája van.

Itthon mennyire népszerűek a tematizált esküvők?

Folyamatosan nő a népszerűségük, de  Magyarországon  még sokan tartanak a teljesen  tematizált esküvőktől. A rusztikus vonal viszont itthon is  kedvelt, még akkor is, ha csak a helyszín  kiválasztásánál, vagy néhány kiegészítőn keresztül  jelenik meg. Egyre többen terveznek szabadtéri  esküvőt, és a dekorációban szívesen nyúlnak vissza a  békeidőkhöz. Ilyenkor használhatunk fehér horgolt  csipketerítőt, az asztalokra tehetünk szódásüvegeket,  sőt, tovább megyek, a nagymama padlásán fellelhető  kiegészítőket is felhasználhatjuk. Így a dekorba  belecsempészhetünk egy kis személyes szálat is.

Az ötvenes évek DIY (do it yourself) felfogása is  megjelenhet egy vintage esküvőn?

Természetesen. Egyre több menyasszony kéri, hogy a lánybúcsúján tartsunk workshopot, ahol a barátaival és a családjával együtt készíthetik el az esküvői dekorációt. Ezek a partik mindig jól sikerülnek. De ha már DIY, akkor annak is szép üzenete van, ha a menyasszony a nagymama ruháját alakíttatja át. Nagyon izgalmas gondolat, hogy egy ilyen fontos ruhadarab generációkon átívelve újra a figyelem középpontjába kerül. És persze a vintage-ra jellemző a second hand ruhák vásárlása is. Na nem a húszas, harmincas évekből – mert azokat aranyárban mérik -, de a hatvanas, hetveneses évekből már pár tízezer forintért lehet gyönyörű darabokat találni, amiket aztán tovább alakíthatunk a saját ízlésünk szerint.

Mik a legkedveltebb kiegészítők?

Személyes kedvenceim a legyezők. Lehetnek fából, papírból, bármiből, imádom őket. Nagyon népszerű az a megoldás is, amikor a menyasszony és a vőlegény apró ajándékokkal (például cilinderekkel és boákkal) várja a vendégeket. Ezek olyan kis varázslatos stíluselemek, amik megalapozzák az esemény hangulatát.

És persze a legfontosabb részlet: milyen zenét kíván egy ilyen alaklom?

Ha az ember megteheti, akkor egy ilyen esküvő élőzenéért kiált. Van egy nagy kedvencem, egy színészekből álló csapat. Mindamellett, hogy zseniálisan hozzák ezt a régi hangulatot, nagyon jó zenészek is. Ha ők kiállnak flitteres ruhában a színpadra, elhiszed nekik, hogy 1925-öt írunk, és éppen egy amerikai bárban ülsz. Varázslatos.

Ha még több inspirációra vágysz, látogass el Mimi kedvenc blogjaira (Style Me Pretty, Green Wedding Shoes, Chic Vintage Brides), vagy vess egy pillantást Mimi Facebook oldalára.