10 jó tanács a biztonságos téli vezetésért

2013. december 20.
A téli közlekedés számos olyan veszélyforrást tartogat, amelyek külön felkészülést igényelnek mind az autó, mind pedig a sofőr részéről. Zsurzs Jenő, a drivingcamp Hungary instruktora lát el bennünket tíz jó tanáccsal.

1. Felkészülni! A tél beállta előtt érdemes beszerezni a fagyos időkre nélkülözhetetlen kiegészítőket (pl. fagyálló ablakmosó folyadék, jégkaparó, zároldó, hólánc). Az utazás napján pedig ügyeljünk arra, hogy kipihenten üljünk autóba és útközben ne a teljesítménykényszer hajtson bennünket!

2. Felkészíteni! Járművünk műszaki állapota még egy téli kiruccanás esetén is kulcsfontosságú. A szezon közeledtével valamennyi márkaszerviz hirdet ingyenes vagy kedvezményes téli átvizsgálási akciókat. Ilyenkor számos olyan hibára is fény derül, amelyek nagyban hozzájárulhatnak egy esetleges baleset kialakulásához.

3. Cipőt a cipőboltból... téli gumiabroncsot pedig a megfelelő forrásból! Az évszakhoz illő „lábbeli” az autónknak is feltétlenül szükséges. Amennyiben a napi hőmérséklet tartósan +7 °C alá esik, a megfelelő – azaz legalább 4 mm profilmélységű – téli abroncs használata erősen ajánlott. Emellett hosszú távon kifizetődő megoldás keréktárcsával együtt megvásárolni a téli abroncsokat.

4. Jól ülsz, kicsim? Egy jól megválasztott gyermekülés életet menthet! A szakértők nem győzik kihangsúlyozni, hogy kerüljük az „okos, spórolós” megoldásokat. Sok esetben a felnőtt ölében ül a kicsi, és így kötik be magukat, vagy éppen ülésmagasító nélkül csatolják be a gyermeket. Az ilyen megoldások nem csak szabálytalanok, hanem fokozottan életveszélyesek is!

5. Újratervezés! Amennyiben hosszabb útra indulunk, gondoskodjunk megfelelő mennyiségű étel és ital bekészítéséről, mert egy hirtelen jött intenzív havazás miatt akár órákon keresztül is az autónk foglyai lehetünk! Továbbá rendszeresen figyeljük a közlekedési híreket, és indulás előtt tájékozódjunk célállomásunk várható időjárásáról is.

6. Rend a lelke mindennek! Ne hagyjunk rögzítetlen tárgyakat az utastérben (pl. kamera a kalaptartón, üdítős palackok az ülésen stb.), mert a szabadon lévő kellékeink egy hirtelen manőver során akár életveszélyes meglepetést is okozhatnak!

7. Vezető pozícióban Nem odaérni, hanem épen megérkezni kell! Ennek érdekében töröljük szótárunkból a „minél előbb érjünk oda” kifejezést – a biztonság legyen a fontos! Az út során minden esetben nagyobb követési távolságot tartva, megfelelő sebességválasztással alkalmazkodjunk a megváltozott útviszonyokhoz!

8. Több fényt! Télen a látási viszonyok is mostohák (korai sötétedés, késői napkelte, rendszeres csapadék, páralecsapódás), így a „látni és látszani” alapelv fokozott jelentőségű. Indulás előtt alaposan ellenőrizzük a törlő- és világítóberendezéseket, emellett mindig tartsunk magunknál tartalék izzókat is!

9. Élet az autón kívül Esős, latyakos időben, a járdák mellett található tócsák miatt nehezebb átkelni az úttesten. Emiatt számítanunk kell arra, hogy az úttest szélén lehajtott fejjel álló gyalogos hirtelen, körültekintés nélkül lép a járművünk elé. Fokozott figyelemmel közelítsük meg tehát a gyalogos-átkelőhelyeket és a buszmegállókat, valamint legyünk óvatosak az iskolák környékén is!

10. A gyakorlat teszi… a biztonságos téli sofőrt! A fenti tanácsok betartása mellett a helyes vezetési tudás elsajátításával is jelentős költséget és felesleges bosszúságot takaríthatunk meg, nem beszélve saját magunk és családunk testi épségéről.