Két nő versenyez a Párizs első női polgármestere címért

2014. március 17.
Két okos, ambiciózus és nagyon csinos nő száll ringbe március 31-én Párizs főpolgármesteri posztjáért. Nathalie Kosciusko-Morizet a jobboldal jelöltje, Anne Hidalgo a baloldalt képviseli. Különböző személyiségek, különböző programmal. Egy biztos: bármelyikük is nyer, a nők érdekei még jobban fognak érvényesülni a francia fővárosban.


Anne Hidalgo és Nathalie Kosciusko-Morizet

Ahogy a politikusnők neve is jelzi, egyikük sem származik ősi francia családból. Nathalie Kosciusko-Morizet lengyel felmenőkkel büszkélkedhet, de már Franciaországban született. Vetélytársnője, Anne Hidalgo spanyol gyökereire lehet büszke, családjával 1960-ban menekült Franco diktatúrája elől Franciaországba. Egyikük sem új szereplő a francia belpolitika színpadán, az 54 éves Anne csaknem 13 éve tölti be az első főpolgármester-helyettesi tisztséget a párizsi városházán, munkáját megbecsülte a közvélemény. Nathalie két évig, Nicolas Sarkozy köztársasági elnöki ideje alatt, környezetvédelmi miniszter volt és a legutóbbi elnökválasztási kampányban Sarkozy szóvivője.

Anyák és dolgozó nők

Mindkettőjük szívügye, hogy a párizsi nők élete még könnyebb legyen. Saját bőrükön tapasztalják, milyen nagy kihívást jelent többgyerekes anyaként felelősségteljes munkát végezni, és hogy mennyire fontos a családban a férj szerepe. Anne-nak az első házasságából két felnőtt gyereke van, második férjével 10 éves közös kisfiukat nevelik. A 41 éves Nathalie két kisgyermek édesanyja, a gyerekek ellátásában, nevelésében a férje is aktívan részt vesz. Mivel mindketten a gyerekek születése után alig néhány hónappal már visszatértek a munkába – ahogy a francia dolgozó nők nagy része is teszi –, tudják jól, hogy a bölcsődei, óvodai ellátás fejlesztése a párizsi családok számára elsődleges szempont. Anne 5000 új bölcsődei helyet ígér, Nathalie pedig arról biztosítja szavazóit, hogy ha őt választják meg, a párizsi bölcsődék, óvodák estig nyitva lesznek. Szerintük ez a záloga annak, hogy Párizsban továbbra is sok gyerek szülessen.

Nők a polgármesteri hivatalokban

Felelős női vezetők szeretnek nőkkel együtt dolgozni, és a kolléganőiket nem csak titkárnői pozícióban látják szívesen. Nathalie kerületi polgármester jelöltjei között 11 nő van és 9 férfi, Anne egyenlő esélyeket ad a férfi és a női jelölteknek, de ígéri: azzal, hogy a párizsi polgármesteri hivatalok élén egyenlő számban lesznek nők és férfiak, a női érdekek még jobban érvényesülnek majd.