Tudós nőket díjaztak

2014. március 25.
Immár hagyománynak számít, hogy évente egyszer a L'Oréal–UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért nemzetközi pályázat díjátadóján, Párizsban a női kutatókat és tudósokat ünnepli a világ. Idén először a nyertesek között egy magyar díjazott is szerepelt, Czöndör Katalin az ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszékének tanársegédje.


A L’Oréal-UNESCO életműdíjazottai

Az elmúlt 16 évben 108 országból 1700 fiatal tehetséges kutatónő vett részt a L’Oréal–UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért nemzetközi ösztöndíjprogramban, és egy évig egy külföldi, nagy presztízsű tudományos intézetben folytathatta munkáját. Kapcsolatrendszert építhetett, tapasztalatokat szerezhetett, amelyeket később saját hazájában tudott kamatoztatni és megosztani a honfitársaival.

Idén először a 15 szerencsés ösztöndíjas közé egy magyar jelölt, Czöndör Katalint is bekerült. A fiatal kutatónő az Eötvös Loránd Tudományegyetem Élettani és Neurobiológiai Tanszékének tanársegédje, itt végezte doktori tanulmányait is, kutatási területe az idegsejt-biológia, a sejt- és szövettenyésztés. Posztdoktori kutatásait jelenleg a franciaországi Bordeaux egyetemén folytatja. Gratulálunk neki!


A L’Oréal-UNESCO ösztöndíjasai

Az ösztöndíjpályázat eredményhirdetése mellett a L’Oréal–UNESCO életműdíjakat is kiosztott a párizsi Sorbonne patináns dísztermében. Minden évben öt, kontinensenként egy, már elismert tudóst díjaznak, akik közül az elmúlt években ketten később Nobel-díjban is részesültek. A kivételes tudományos karriert elért nők példaként szolgálnak a jövő generációja számára, büszkén hirdetik, hogy a nőknek ugyanolyan helyük van a tudományos életben, mint férfitársaiknak.